Борисов потуши водната криза в Перник с още 30 млн. лв. от бюджета

Държавата спасява една от най-лошо управляваните във финансов план общини у нас

Правителството в понеделник гласува извънредно постановление, с което се отпуска колосалната сума от допълнителни 30 млн. лв. за разрешаване на водната криза в Перник. Те ще се прибавят към обявените вече за целта 5 млн. лв.

Това се случва ден след масовите протести в Перник и часове след обявеното намерение на БСП да внесе вот на недоверие към правителството.

“Решението е добър подарък за кмета на Перник Станислав Владимиров, който днес има рожден ден”, каза Борисов и двамата си стиснаха ръцете. Новият кмет бе издигнат от БСП.

Перник е в групата на финансово най-закъсалите 11 общини у нас заради лошо управление, на които правителството отпусна безлихвени заеми през 2017 г. и 2018 г. Въпреки че общината тогава настояваше за кредит от около 20 млн. лв., тя получи 4 милиона лева, които трябваше да върне до 1 декември тази година, но по последни данни на Министерството на финансите не го е направила.

“До края на януари, ако Господ е с нас, режимът на вода в Перник може да бъде отменен”, каза пред журналисти в Министерски съвет министърът на икономиката Емил Караниколов.

За да бъде отменен водният режим, е нужно в язовир “Студена” да се вливат 500 – 900 литра на секунда, каза Николов.

Парите, които кабинетът отпусна, са за ремонт на пречиствателната станция, нов магистрален водопровод и за ВиК мрежа в града, за да се намалят големите загуби на вода. Ремонтът ще се прави от държавата фирма “Монтажи”. Нейните машини ще работят утре до 16:00 часа и на първи януари продължават, каза Борисов.

Проверяват се всички ВиК дружества в страната, икономическа полиция проверява и Перник и “който какво си е надробил, ще си го сърба”, каза Борисов.

Другата година започва изпълнението на воден проект на стойност 120 млн. лева, чрез който ще бъде подменена ВиК мрежата на Перник. “Това нещо не е правено последните 70 години, може би няма да бъде направено и следващите 60. Така че това е действително най-големият подарък, който можеха перничани да получат, да имат достъп до качествена питейна вода. Ще го направим в кратки срокове, така че в следващите месеци всичкото това ще бъде в полза на нашата община”, заяви кметът Станислав Владимиров.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *