Борисов поиска публично извинение от сръбския външен министър Дачич

Реагирал съм на думи, които българският премиер не е изричал, заяви дипломат номер 1 на Сърбия

“Искам Ивица Дачич да ми се извини публично”, заяви в Сараево българският министър-председател Бойко Борисов във връзка с недипломатичните коментари на сръбския дипломат, предаде  БГНЕС. „Ивица Дачич трябва да ми се извини, след като продължава. С какво съм го оскърбил? И с какво моето поведение е неприемливо?“, подчерта Борисов, който участва в срещата на държавите от Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа (ПСЮИЕ). Той разкри, че Дачич се е извинил вчера, но не публично. “Четири пъти каза вчера “извинявай”, но не иска да го каже пред медиите”, заяви Борисов и призова сърбина: „Не е трудно да кажеш извинявай“.

През уикенда външният министър на Сърбия Ивица Дачич отправи срещу Борисов остри реплики по повод на изявление на българския премиер, направено в Познан. По време на среща на върха от Берлинския процес за Западните Балкани в петък Борисов заяви, че номинираният за върховен представител на ЕС по външната политика испанец Жозеп Борел би трябвало да изразява позицията на целия съюз, а не на родината си Испания относно Косово. Тази позиция е категорична – признаването и зачитането на суверенитета на Косово. Изказването на премиера Борисов предизвика невъздържана и недипломатична реакция от страна на Дачич. Според него „Бойко трябва да уважава позицията на Европейския съюз, а не да държи лекции на Борел“. Вчера МВнР в София привика за разговор сръбския посланик у нас.

Междувременно българският министър на външните работи Екатерина Захариева проведе среща със сръбския си колега Ивица Дачич в словашкия курорт Високи Татри, където участват в неформалната среща на министрите на външните работи от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, съобщиха от МВнР, цитирано от агенция “Фокус”. Тя е подчерта пред Дачич, че изказването на премиера Борисов в Познан е съвсем коректно политически и юридически, че реакцията му е била категорично неприемлива за България и не помага на приятелските ни двустранни отношения. „Фактът, че 23 държави от ЕС, една от които е България, са признали Косово, не може да попречи на двустранните ни отношения, а България винаги е подкрепяла Сърбия в европейската ѝ интеграция”, заяви Захариева.

„Очевидно има погрешна интерпретация на думите на Борисов – най ме изненада това, което обявиха нашите медии. Както анализирахме с министърката, премиерът Борисов всъщност отговаря на питане дали Борел ще е пристрастен, защото Испания не признава Косово. Това съществено за мен променя контекста на изявата му”, каза Дачич. „Сътруднича си с Борисов от много години бях изненадан от интерпретациите на думите му в нашите медии. Изчистихме всичко това с министър Захариева. Искаме с България добри отношения, приятелски, съюзнически и стратегически, защото това е в интерес на двете страни и двата народа. Благодарни сме на България за помощта в европейската интеграция. България може да разчита на Сърбия. Впечатлението в България бе, че нападам Борисов, но всъщност съм реагирал на нещо, което Борисов не е казвал. Тъй като не съм днес в Сараево, там бяхме заедно със Захариева, искам да кажа, че тази тема е затворена и както Бойко е казал: Да вървим напред!”, добави той.

В Сараево снощи пред сръбския премиер Ана Бърнабич Бойко Борисов заяви: “Толкова ви обичам, толкова са ми приятели, как може да ме разбере по начин, по който… Викаме си посланици, правиме си… а нищо не съм рекъл”. Изявлението му бе цитирано от БНР. Борисов разговаря с Бърнабич в рамките на работната вечеря на държавите от ПСЮИЕ, като двамата обсъдиха появилото се дипломатическо напрежение между София и Белград след остра реакция на външния министър Ивица Дачич.

Борисов обясни, че не е имал никога лоши намерения към Сърбия, нито пък е търсил намеса във вътрешни работи. Повод за напрежението и разговора е емоционалната реакция на сръбския първи дипломат Ивица Дачич след изказване на Борисов, че новият представител на ЕС по външна политика испанеца Жозеп Борел няма да защитава националната политика на Испания за Косово, а европейската.

Испания не признава Косово, а изказването на Борисов в Познан провокира Дачич да се изкаже остро срещу Борисов и да каже по сръбска телевизия да не дава акъл. На срещата в Познан присъства и Ана Бърнабич.

“Ти беше там.. И се прибирам и той казал – няма да даваш акъл на външния министър…. Аз съм най-добронамереният човек за него”, каза българският премиер на Бърнабич.

Министър-председателят Бойко Борисов похвали напредъка на Македония и добрия пример, който дава техният президент Стево Пендаровски. Двамата разговаряха в Сараево. Борисов отбеляза, че благодарение на Договора за добросъседство, Македония рязко се отличила, предаде БГНЕС. „Дръпна напред. Македония има шанс и перспектива да успее, просто не трябва да се подвежда по тези медии, които там бълват антибългарската пропаганда. Техният президент даде действително добър пример как се говори“, каза още премиерът Борисов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *