Борисов обяви предизборна чистка в ГЕРБ

На премиерската мушка са кметът на Пловдив и структурата в Плевен, създава се и етична комисия

ГЕРБ ще се изчисти от самозабравилите се кадри, от “прекалено лъскавите” и “номенклатурчиците”, обеща Бойко Борисов пред Националния съвет на партията. Форумът бе свикан, за да легализира отстраняването на Цветан Цветанов от всички партийни постове, след като под натиск на Борисов на 30 май той подаде оставка заради “Апартаментгейт”.

От присъстващите 1167 делегати против оставката на досегашния втори в ГЕРБ бяха само 11, а 10 се въздържаха. Борисов и Цветанов седнаха един до друг на първия ред в зала 3 на НДК. От ръководството на партията по нейна молба бе освободена и новата посланичка в Израел Румяна Бъчварова, която замразява членството си. Делегатите единодушно гласуваха и предложението на Борисов на тяхно място в Изпълнителна комисия да влязат шефката на парламента Цвета Караянчева и областният координатор на ГЕРБ в Силистра Тодор Тодоров.

След бързо гласуване на промените в устава и в ръководството премиерът взе думата и похвали единството и дисциплината в партията. Той благодари на Цветанов, че не е оттеглил оставката си. “За мен това е най-трудният ден, но така е в живота. Цветанов ще си остане редови член, ще работи за първичната организация. Така че да прекратим тази болезнена тема. Едва ли му е било лесно”, занарежда Борисов.

Със сигналите срещу прегрешили гербаджии вече няма да се занимава лидерът, а етична комисия. Идеята за създаването й била на Борисов. Членовете й щели да са високоморални и етични хора, комисията ще следи вътрешнопартийната дисциплина и действията на ръководните кадри. Няколко пъти Борисов изтъкна, че макар ГЕРБ да са свършили много, обществото си искало справедливост. Не ме разбраха, като предупредих за “сините и червените лампи”, оплака се той и обяви, че ще сменя неразбрали го кметове като този на Пловдив и цели областни структури, които са губещи – в Плевен и Добрич. Ще има обновяване и подмладяване на ръководствата по места, защото в някои структури са се окопали, закани се Борисов. Целта му била да продължи да управлява, а не като старите десни партии, които сега се радвали и на 4% подкрепа.

Борисов пак се похвали с магистралите, включи и приемането на партийна субсидия по 1 лев на глас. От думите му стана ясно, че той щял да го направи още преди две години и половина след референдума, но патриотите се дърпали. Заради орязаната субсидия той ще въведе в ГЕРБ диференциран членски внос, така че високопоставените кадри с високи заплати да внасят повече пари в партийната каса.

След края на събранието Цветанов съобщи пред журналисти, че работи върху създаване на център за евроатлантическа дейност с анализи и прогнози на тема “Сигурност”. “От 17-ти работя, но не в и за ГЕРБ”, уточни той.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *