Борисов обеща подкрепа на Петков за вдигане на ветото над Скопие

Вождът на ГЕРБ нарече премиера лъжец и страхливец, и го обвини, че умишлено бави разглеждането на въпроса в парламента

Водачът на ГЕРБ-СДС Бойко Борисов обеща подкрепата на своите 59 депутати за управляващите от ПП, ако двете формации се разберат да разгледат и одобрят днес предложенията на френското председателство на ЕС за разрешаване на спора със Северна Македония. Ангажимента бившият премиер пое на извънредна пресконференция в партийната централа.

Борисов говори с много ярост, като многократно нарече премиера Кирил Петков „лъжец“ и „страхливец“. Той директно обвини Петков, че умишлено забавя обсъждането и решаването на казуса в парламента. Целта на премиера, според Борисов, е да представи ГЕРБ-СДС пред Брюксел като виновниците за отказа на българската държава да излезе с навременна позиция по френското предложение.

Бившият премиер похвали идеите на Париж и изрази доверието си във френския президент Еманюел Макрон и в Европейската комисия. „Евроатлантическите партньори искат разширяването на Балканите. Кой направи договора за добросъседство (със Северна Македония – бел.ред.)? ГЕРБ“, отсече Борисов. Той обяви, че споделя мнението на президента, че френското предложение е най-доброто, което България е получила по казуса досега от своите партньори. И подчерта, че след неговото правителство, не е било свършено нищо за надграждането на двустранните отношения със Скопие.

„Кирил Петков си позволява да лъже в Брюксел, че на Слави Трифонов министърката му пречи (външният министър в оставка Теодора Генчовска – бел.ред.). Че ГЕРБ му пречат – на честното, лъжливо момче! И който не е с него, е мафия!“, обидено заяви Борисов. Той предизвика Петков да отиде в парламента, където да обсъди с останалите политически сили необходимите действия. „Всеки може да си викне 2000-3000 души агитка и пред тях да маха и да вика. Всяка събота ние го правим“, пренебрежително се изказа бившият премиер за митингите, събирани от управляващите.

„Ако се осмели този страхливец и лъжец, ще има 59 депутата в подкрепа на даване на зелена светлина на Северна Македония и Албания“, ангажира се Борисов. И изчисли, че по темата има „огромно болшинство“ в парламента, тъй като ще получи подкрепата и на ДПС. Той очерта и начинът, по който да стане всичко. „Днес на комисията на външните работи евроатлантическите партии да се съгласят, заедно внасяме това предложение и поемаме ролята на премиера на България в кавички, който се крие и чака да изтече времето, за да отиде в Брюксел и да каже: „Тоя, лошия Бойко, защото е приятел с Путин, иска да ни свали.“ Е, това му е тъпата, лъжлива физиономия“, започна отново да се гневи Борисов.

Борисов призова депутатите си да го послушат по въпроса с аргумента, че това е „най-правилното решение за бъдещето на Балканите, на ЕС и на България“. „Ние няма да останем в тъмната страна на Евразия. Няма да допуснем путинизация“, гръмко обяви вождът на ГЕРБ-СДС. Къде насериозно, къде на шега, добави, че със съпартийците му вече могат да се наричат „Граждани за европейско развитие на Балканите“.

Той благодари и на Българската православна църква заради позицията й да приветства вдигането на схизмата над православната църква на Северна Македония. А управляващите посъветва: „Да спрат да си играят на „Който не е с нас, е мафиот“. Едно време беше така: „Кой не скача, е червен“.“ Предупреди ги също, че ще „дотрошат държавата“, ако разделят хората на „твърди агитки“. Вотът на недоверие пък определи като нормална парламентарна практика и потвърди, че депутатите му ще гласуват срещу правителството.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *