Борисов: Както мразим убийците и крадците, така трябва да мразим и хакерите

„Така както мразим крадци, както мразим убийците, така да мразим и хакерите“. Това каза премиерът Бойко Борисов при откриване на конференция за киберсигурност в София. „Ако няма неприязън към тези хора – колко е модерно и колко е готино да си хакер – и ние се отнасяме с толерантност към тях, нищо добро не ни очаква“ ,добави  той.

По думите му има „чисто обективни процеси“, които не могат да бъдат предотвратени: „Дигитализацията и цифровото управление се изграждат много трудно, но много лесно се рушат. Както навсякъде в живота, по-лесно е да счупиш, отколкото да изградиш“.

Борисов не пропусна да подчертае, че преди „няколко години всичко е било на хартия“, а сега има услуги, които позволяват хората да не се редят на опашки. И пак заговори за хакерите: “Като ги слушам – в рамките на половин час те могат да направят всякаква поразия в тези системи. Редно ли е вместо да ги дадем за пенсии и заплати тези пари, да вадим стотици милиони и да защитаваме системите от няколко човека. Те се познават. Със сигурност“.

Премиерът призна, че държавата не е конкурентна при привличане на софтуерни специалисти, защото заплатите са в пъти по-ниски от предлаганите в частния сектор.

“С финансовия министър мислим дали в електронното управление могат да се получават по-високи заплати. За да можем на 5-10-15 човека, които да обслужват всички министерства, да плащаме по-големи заплати “, добави той.

По думите му при държавен конкурс за работа в този сектор идват по 100 човека, а „накрая най-глупавият остава само един, ако остане и един“. „Всички, като чуят за заплащането, се обръщат и казват „Благодаря“, заяви Борисов.

Според него в мрежата не е толкова анонимно, колкото хората от по-старото поколение си мислят.

„Има държави, които забраниха „Фейсбук“, „Туитър“. Няма голяма разузнавателна служба, която да не е хакната. Там милиарди долари са изсипани в защита на системата“, добави той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *