Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов продължава да настоява след ротацията министерството на външните работи да остане за партията му и дори заплашва, че ако това не стане – ще има нови предсрочни избори. “Мария Габриел – премиер. Външно министерство, единственото което имаме – при нас, да се избере министър, който защитава държавните, а не партийни интереси. Всички други министри и областни управители остават при тях (ПП-ДБ- бел.ред.)”, поиска Борисов в петък и каза, че ако това не се случи няма да има ротация и няма какви преговори да се водят повече.

Той демонстрира, че е раздразнен от вчерашните думи на премиера Николай Денков, че иска да оглави МВнР след ротацията, за да се чува гласът на ПП-ДБ в чужбина.

“Каквото човек сам си направи, никой не може да му направи. Не да се чува гласът на България, на правителството, а вашия – на ПП. (…) Кажи на Кирил, че няма смисъл да идва!”, каза Борисов на един от пиарите на ПП, който слушаше изявлението му пред журналисти в парламента.

По думите му всички поети ангажименти “приключват” и това ще продължи да е така, “докато те приемат министерствата като излаз да се чувало какво правят ПП”.

Борисов обяви, че било “нечистоплътно” от разговорите му с ПП-ДБ да се изнася информация, защото още нищо не е договорено. Чул по една от телевизиите неща, които са си говорили само с Кирил Петков, Асен Василев, Христо Иванов, Атанас Атанасов.

“За мен това не е правилно, не е начин така да се комуникира с обществото, всякакви предложения са правени – и ние, и те, но ние чухме тяхната червена линия – външно министерство, защото трябва да се показват. Щом имат (ПП-ДБ – бел.ред) такава червена линия, разбираме ги. Единственото разумно, което можем да предложим, е избори 2 в 1 – да са с европейските. Не се ли случи ротацията, това ще се случи впоследствие”, изтъкна лидерът на ГЕРБ.

Пеевски: Избори 2 в 1 не е добър вариант за България

Санкционираният по глобалния закон “Магнитски” шеф на депуртатите от ДПС Делян Пеевски каза по-късно, че избори 2 в 1 не е добър вариант за България, но всичко зависело от ПП-ДБ.

По думите му от ДПС били готови за избори, но държавата не трябва да се тласка в тази криза. Колегите трябва да се овладеят от ПП-ДБ, да си изпълнят това, което е записано за Министерство на външните работи (МВнР), и да вървим напред в името на България.

На въпрос дали може едно министерство да е чак толкова значимо, за да се счупи “сглобката” и да има нови избори, Пеевски каза, че не може да си го обясни. “Ако ще търсим просто на някой работа, да си сменят просто някой техен министър на друго министерство и да го назначат на работа”, коментира той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *