Борисов излъга за ваксините в завода на Домусчиеви

Представители на здравните власти и експерти реагират нееднозначно на заявеното от премиера, че и в България ще се произвеждат ваксини срещу коронавируса, информира БНР. Вчера Бойко Борисов заяви, че в нова база в Разград ще бъдат произведени милиони дози, без да уточни по какъв начин и дали става дума за български или за чужди продукти.

Пред БНР главният здравен инспектор Ангел Кунчев заяви, че не знае какво е имал предвид премиерът и посочи, че България е далеч от евентуално разработване на своя ваксина.

„Зная, че се работи в БАН по наша ваксина, но е на твърде ранен етап, там изобщо не са започнали предклинични проучвания. Другият вариант е да се произвежда ваксина съвместно с друг производител, просто да се използва базата. Но действително не мога да кажа какво е имал предвид“

От своя страна имунологът академик Богдан Петрунов заяви, че в посочената от премиера база в Разград няма да бъде произвеждана ваксина срещу коронавируса.

„Това е голям завод наистина, чиято основна цел ще бъде производство на ветеринарни ваксини, вероятно и бактериални ваксини ще се правят там, но това е нещо в бъдещето, няма нищо общо с ваксината за Covid“, отбеляза той.

Според икономиста Тихомир Каменов в Разград само ще бъдат опаковани продукти на чужди компании.

„Тази сутрин разбирам, че става дума за една миялна и една пълначна машина, евентуално за производство на ваксини на ишлеме. Само че тук става дума за първично и вторично опаковане на ваксини“, каза той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *