Борисов за мониторинга: Няма нещо, което да не сме изпълнили

„Изпълнили сме всички препоръки. Няма нито една дума, по която Брюксел да е искал наше решение и ние да не сме го изпълнили”. Това заяви премиерът Бойко Борисов пред журналисти, след като беше попитан за европейския доклад по механизма за сътрудничество и проверка за България.

Министър-председателят изтъкна още, че нито една от стоките в санкциите на САЩ не касаят България. “България и САЩ имат много добри двустранни отношения, даже днес и там се прибират гл. прокурор, заместник главният прокурор, шефовете на служби. Имаме изключително добро двустранно сътрудничество. Нито една от стоките, които са посочени в санкциите, не касаят България. Считам, че в следващия месец ще имаме много по-добро двустранно развитие на отношенията със САЩ”, заяви Борисов, цитиран от “Фокус”. По повод Многогодишната финансова рамка, която европейските лидери предстои да обсъждат, министър-председателят бърна внимание, че е важно да не пострадат кохезията и земеделието и да се наблегне повече на иновациите и киберсигурността.

По темата за БФС, Борисов отбеляза, че многократно е поставял въпроса правителството да подкрепи развитието на детско-юношеския футбол, ако БФС изработи програма за това. „Готови сме да разговаряме, но не с това ръководство“, каза още министър-председателят. Премиерът Борисов изтъкна и разговора си в Брюксел с британския му колега Борис Джонсън. „Заедно сме срещу расизма“, отбеляза Борисов и подчерта прекрасните отношения, които България има с Обединеното кралство.

Премиерът заяви още, че е посъветвал македонския си колега Зоран Заев да не си подава оставката, защото има още какво да се направи. Поводът бил липсата на споразумение за започване на преговори за присъединяване на Северна Македония и Албания към ЕС. Борисов посочи, че няколко пъти през нощта е говорил дълго със Зоран Заев. “Те са емоционални, положиха много усилия. Никоя държава не си е сменяла името”, допълни премиерът.

“Нищо не е приключено, просто е отложено”, каза още той. “Отчетена беше огромната работа, която колегите от Северна Македония и Албания са свършили, договорът ни за добросъседство, Преспанското споразумение. Да, има страх от разширяване”, каза още премиерът. По думите му няма договаряне за писмено решение на Съвета. “Факт е , че огромната част от държавите са за техните държави да получат своята перспектива. От друга страна нашата подкрепа те винаги са я имали за това”, допълни министър-председателят. По думите му, никоя от държавите не е казала “Не”, но искат Македония и Албания да се подготвят максимално добре. “Няколко месеца не са вечността, която би могла да ги приключи като процес”, посочи Борисов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *