Борисов готов за донор: Спасяваш живот и част от теб продължава да живее

Той посочи, че 1151 човека чакат за трансплантация, а подобна операция би ги върнала напълно към живота

Премиерът Бойко Борисов подкрепи кампанията на здравното министерство в полза на донорството и сам показа своята карта “Да! За живот!”. Това стана преди началото на заседанието на правителството.

Борисов изрази своята готовност да стане донор и апелира към министрите и те да се включат. Борисов наблегна, че тук няма място за предразсъдъци.

“Аз съм го направил вече. В България се правят най-модерни трансплантации. Някои говорят, че от предрасъдъци донорството не е развито в България. Аз бих го поставил по друг начин въпроса – с успешна донорска операция, част от тебе продължава да живее. Не само спасяваш живот“, настоя премиерът.

Той посочи, че 1151 човека чакат за трансплантация, а подобна операция би ги върнала напълно към живота.

„Надявам се тука всеки един да се замисли и да го прецени и ако толкова си мислят какво би се случило като дадеш орган, да си помислят чисто егоистично – продължаваш да живееш. Не само душата, но и още нещо да продължи да живее. Надявам се и вие да подкрепите тази кампания, човек не знае кога може да му се случи“, заключи Борисов.

“Всички религиозни общности застанаха зад нас”, похвали се от своя страна здравният министър Кирил Ананиев.

Той подчерта, че картата „Да, за живот!“ няма юридическа стойност, но има за цел човек приживе да изрази своето желание да бъде донор, което да даде основание на близките му да вземат информирано решение при донорска ситуация.

„С тази карта, която представлява само една от мерките, искам да предизвикаме дискусия в обществото, семейството, училищата и общностите, за да помогнем на хиляди хора, които имат нужда от втори шанс за живот“, обясни и Кирил Ананиев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *