Борисов в Огледалния свят

Премиерът даде саморазобличаващо интервю, в което показа, че не разбира какъв е проблемът с медиите, с държавните органи-бухалки и с бягащите от страната чуждестранни инвеститори

Видимо раздразнен и с назидателен тон, премиерът Бойко Борисов даде пространно интервю за Би Ти Ви, в което се самопохвали за визитата в САЩ, ожали американския президент Доналд Тръмп, че е подложен на ожесточена медийна атака, отхвърли критиките на руския президент Владимир Путин, че България бави “Турски поток”, и си приписа заслугите за процъфтяващата икономика. Той за пореден път обяви, че не се меси в работата на медиите и даже ще инициира среща с издатели за общи правила на работа. Както винаги, повечето от твърденията на Борисов рязко се разминават с действителността.

“Автоцензура аз не мога да я контролирам. Когато частникът каже на своите журналисти, примерно на вас, идете снимайте този процес, аз не мога да се намеся и да кажа на вашия собственик да не го прави. Така не мога да се намеся на Пеевски, така не мога да се намеся на Прокопиев, на Сашо Дончев. Всеки си има своята политика”, заяви Бойко Борисов. “За да няма повече обвинения за нарушения на свободата на словото, ще поканя всички, ще кажа – подпишете се всички, съгласете се и ще постигнем свобода на медиите каквато искате”, разви идеята си Борисов.

Очевидно е, че премиерът принципно не разбира какво означава свобода на словото, след като смята, че тя може да се постигне с подписване на някакво споразумение. Всъщност “Сега”, “Капитал” и “Дневник” още през 2004 г. станаха инициатори на Етичен журналистически кодекс, който регламентира стандартите в професията. Той бе приет от всички медии, членуващи в Съюза на издателите, и дълго време се спазваше. Преди 8 г. обаче част от издателите напуснаха съюза и си учредиха нов, в който влязоха и медиите на Делян Пеевски. Те също приеха етичен кодекс, но от съдържанието на медиите им не личи да го спазват. През това време разпространителският пазар беше монополизиран, чуждестранните инвеститори се оттеглиха, а по-голямата част от медиите станаха финансово зависими от парите, които правителството отпуска по европрограми. Затова и България непрекъснато се срива в световните класации по медийна свобода – тази година е на 111 място. Преди няколко дни Борисов се срещна с шефа на “Репортери без граници”, но не можа да го убеди, че няма проблем с медийната свобода. От неправителствената организация заявиха, че тормозът над медиите се осъществява чрез “законови механизми”, липсват редакционна независимост и прозрачност на собствеността на медиите и пр.

За да затвърди впечатлението, че не разбира проблема, Борисов ожали Тръмп за отношенията му с медиите. “Президентът Тръмп от това, което съм гледал по СNN, по другите, да не казвам имена, той винаги го дават в едни изкривени физиономии, с едни дупки по бузите, като дявол. Всъщност е един изключително симпатичен, як, здрав, с много гъвкав ум човек, много приятен. Два часа минаха като една минута. Просто не можах да повярвам, че това е човекът, който толкова пъти съм гледал и съм се чудил как би могъл дори да е на този пост. Уникален. Беше толкова подготвен по всички теми и ме разбра. И направо го ожалих президента Тръмп – неговите медии как викаха, как крещяха, как се бутаха, как се биха. Аз не искам да виждам това в България. Това не е правилното за мен”, разясни премиерът. И даже обяви, че лично е помолил американците да изпратят специален човек в посолството, който да наблюдава за върховенството на закона и свободата на медиите.

После се върна на по-любимата си тема – за уважението, с което го посрещнали в САЩ. “Не сме много българите, които са посрещани с 21 топовни салюта във Вашингтон. Когато по абсолютно спряно движение по булеварди на Вашингтон се движи нашето знаме, когато 21 топовни салюта и 500 войници ни посрещат, гвардейци…”, разказа той.

Премиерът не пропусна да цитира и международната рейтингова агенция “Стандарт енд Пуърс”, която, повишавайки рейтинга на България, дала оценка за неговата работа. “Повишаването на кредитния рейтинг на България на международната рейтингова агенция се дължи на, първо – устойчиво икономическо развитие. Къде е застоят? Без макроикономически дисбаланси. Това, което винаги съм казвал – вече устойчива икономика, произвеждаща икономика. Подобрена ли е рамката по несъстоятелността и рамката за борба с изпирането на пари? Подобрена е. Това е борбата с корупцията. Затова КПКОНПИ има 3 млрд. лв. запорирани пари”, изброи Борисов. Според новия главен прокурор Иван Гешев обаче са запорирани 2 млрд. лв. Те са най-вече на фирми, свързани с бившия банкер Цветан Василев.

На контриращ въпрос, че няма осъдени хора за пране на пари, Борисов отвърна: “От това да ти запрат парите и да те осъдят – не знам кое е по-лошо. Защото и в затвора с пари хората се чувстват добре. Но когато нямаш пари, и в затвора е лошо…” Така на практика той призна, че антикорупционният закон може да се използва като бухалка срещу неудобни опоненти.

По ирония на съдбата точно по времето, когато Борисов изброяваше “успехите си”, изтече новината, че “Хюндай” продава завода си в България. Така компанията няма да реализира и предложението, което Борисов й отправи през септември – да инвестира още средства в направата на електрически автомобили. Идването на германската компания “Фолксваген” у нас засега е химера.

Премиерът изрази убеждението си, че руският президент Владимир Путин е подведен да смята, че България бави “Турски поток”. Тя просто спазвала процедурите на ЕС, защото не била нито Сърбия, нито Турция, нито Македония.

Таня Петкова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *