Премиерът бесен: въпреки огромните пари за футбола, светът ни смята за расисти заради група олигофрени и съюза

Премиерът Бойко Борисов поиска оставката на шефа Българския футболен съюз (БФС) Борислав Михайлов, който след кратък размисъл все пак я подаде. Часове, след като министър-председателят намекна, че ще разглеждат “сигнали” срещу футболния началник, ГДБОП нахлу в централата на съюза в Бояна. Засега официална информация за операцията няма. На място обаче са екипи на БОП-а и жандармерията, които извършват претърсвания. Не се знае дали са извършени арести.

Операцията е под ръководството на специализираната прокуратура. По информация на Mediapool разследването е срещу организирана престъпна група. Спред източници на БНР пък става въпрос за разследване, което касае дейността на български футболни съдии. Двама души са били отведени за разпит.

Официалната причина за оставката на Михайлов е мачът България-Англия от понеделник вечерта, завършил с позорна загуба 6:0 за българските национали и белязан от расистки прояви на фенове. Борисов изтъкна, че претенциите му не са към слабото представяне на българския отбор, а заради расистките скандирания от трибуните.

БФС е автономна организация и министър-председателят не може да назначава и сваля шефа ѝ. Борисов обаче се закани да спре пари и намекна за постъпили “сигнали” за футболния съюз, което вероятно е накарало Боби Михайлов да не бави много решението си.

“За спортната част не се произнасям, но когато държавата е сложена на челни страници като расистка държава заради група олигофрени и недобрата работа на БФС, не мога да замълча. Резултатите са категорични въпреки огромните пари, които дадохме”, заяви Борисов, който през последните години щедро раздава държавни пари за различни клубове и стадиони.

Часове преди Борислав Михайлов да съобщи за оставката си, медийният директор на БФС Христо Запрянов твърдеше, че дългогодишният началник няма намерения да сдава поста.

След това на сайта на БФС се появи следното съобщение:

“Днес президентът на Българския футболен съюз Борислав Михайлов подаде оставка, която ще бъде представена пред членовете на Изпълнителния комитет на заседанието в петък. Позицията му е следствие от създалото се напрежение в последните дни; обстановка, която е в ущърб на българския футбол и на Българския футболен съюз.

След дългите години, прекарани на поста, и с множеството си контакти на високо международно ниво, г-н Михайлов изразява категоричната си готовност да продължава да помага за развитието на българския футбол по всякакъв начин”.

Според устава на БФС сега трябва да бъде свикан конгрес, който да освободи Михайлов след подадената от него оставка. Отново конгрес трябва да избере и новия президент. Докато това стане, БФС ще се ръководи от първия вицепрезидент, който е Йордан Лечков.

Да видим сигналите…

Във вторник сутринта премиерът привика спортния министър Красен Кралев и му нареди да прекрати всякакви отношения, включително финансова помощ с БФС. Малко след това Борисов лично поиска оставката на Михайлов, но в коментар пред медиите призова да се изчака до следобед. В противен случай ще се разглеждат сигнали, намекна министър-председателят. Срещу кого и от кого ще се разглеждат, не стана ясно.

“Аз не им се бъркам, аз мога да забраня на моето правителство, което ръководя в лицето на Красен Кралев, да прекрати всякакви дейности. И освен това да видим по сигналите, които има, защото те са независими като футболна централа, но това като правила, които трябва да се спазват в България, са както всички граждани”, каза Борисов.

Няма да подава, ще подава

Михайлов няма да подава оставка, съобщи в ранния следобед БНР.

Медийният директор на съюза Христо Запрянов обясни, че в петък има заседание на Изпълкома и тогава Михайлов ще отговори на всички въпроси.

Преди това спортният министър Красен Кралев съобщи, че премиерът е поискал оставката на Михайлов, който оглавява БФС от почти 15 години.

Премиерът ми разпореди – от днес нататък преустановяваме всякакви отношения с футболния съюз, включително и финансови, до подаването на оставка от президента на БФС Борислав Михайлов“, заяви Кралев след среща с министър-председателя.

Той обясни, че премиерът го е извикал по спешност и припомни, че през последните години правителството е отделило много пари за футбола, а оставката ни Михайлов се иска заради “последните прояви” и общото състояние на спорта.

Няма проблем

Според него подобен ход не е нарушение на правилата на УЕФА. Нарушение би имало, ако изпълнителната власт директно се намеси в работата на футболния съюз. Случаят обаче не бил такъв.

Държавата повече не може да толерира подобно поведение“, заяви Кралев. Борисов поиска оставката на Михайлов и в специално съобщение на Фейсбук страницата си. Той повтори аргументите си за осветлението, стадионите и държавната помощ за спорта.

Не искам по никакъв начин правителството в лицето на външно министерство да бъде ангажирано с този председател на футболния съюз”, каза премиерът.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *