Борисов: Ако се стигне до гласуване на промените в Закона за хазарта, ние ще го подкрепим

“За каква национализация и одържавяване става въпрос? Aко някой не си е платил таксите, ще му се отнеме лицензът, заяви той”

Министър-председателят Бойко Борисов обяви, че е възложил на министъра на финансите Владислав Горанов и на председателя на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова, ако се стигне до гласуване на промените в Закона за хазарта, да изразят позицията на ГЕРБ, която е в подкрепа на закона.

Това стана по време на заседанието на Министерския съвет днес.

“Ние можем да подкрепим, изрично трябва да бъде вписано, че не може да се отдава на концесия, да се аутсорсва и преотдава и трябва да бъде в забранителния списък за приватизация, да е сигурно, че абсолютно никой друг, освен държавата, няма да се занимава с тази дейност”, коментира Борисов.

Премиерът заяви, че внушението е, че трябва едва ли не да се вкарат други играчи в този бизнес и добави, че “никой на никого няма да взима фирмата”. Тази дейност е лицензионна и ако някой не си е платил таксите, ще му се отнеме лицензът, заяви той.

“За каква национализация и одържавяване става въпрос? Ако е вярно това, значи не са платени стотици милиона лева такса от различни дружества. Дали е виновна Комисията и дали хора оттам ще бъдат осъдени? Ще видим. В момента всички работят на пълни обороти. Бизнесът трябва да бъде не проверяван и да не плаща данъци ли? Той се обвърза и със Закона за хазарта, който отдавна искаме да променим”, допълни премиерът.

Според министър-председателя, ако досегашните твърдения, че частните хазартни оператори не са плащали на държавата уредените по закон такси за дейността си, са верни, то те трябва да бъдат наказани с отнемане на лиценз за дейността им, но това в никакъв случай не би означавало национализация.

ФК Левски

Създава се много грешно впечатление с умисъл, или не, или от незнание, но в публичното пространство вървят странни заключения. На моето бюро има доклад от Агенцията за държавен и финансов контрол или още казано – Държавна финансова инспекция, адресиран до финансовия министър и главния прокурор. Този доклад от много страници, за който те си носят отговорност, това е официалният доклад, и касае разликите в плащане на такси за стотици милиони. Има много фирми, но тъй като вече прокуратурата е иззела, направили са изземвания вчера, няма да коментирам фирмите като имена, обясни Борисов.

“Къде е свързан ПФК “Левски”? Имало го е преди мен, и след мен, и преди, и след Божков. И винаги ще го има.

Министър-председателят изрази недоумение, че евентуалните неплатени такси към държавата от частните лотарии могат да се свържат с проблеми за функционирането на футболния отбор “Левски”.

Борисов пояни, че никъде в доклада не пише за ПФК “Левски” и че не разбира връзката с това да не си платил такси.

Премиерът каза, че за утре има насрочена среща с привърженици на сините, на която ще им предостави да прочетат доклада и допълни, че очаква и резултати след проверката на прокуратурата в хазартния сектор.

“Аз съм левскар и то болен левскар”, допълни Борисов.

Ако този доклад е верен, ще имат проблем много хора. Ако не е, няма от какво да се безпокоят. Ние сме изпълнили нашето задължение да изпратим, да се провери и да се констатира и това го правим в много фирми, в много компании и места. Сега е дошло времето на проверката тук, добави Бойко Борисов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *