Бокова драматургия: “Турски поток” отприщи гнева на Борисов

Нареди трасето, което ще е готово до края на май, да се нарича “Балкански поток”

Ще спазим сроковете и газопроводът “Балкански поток” ще е готов в края на май, заяви премиерът Бойко Борисов при инспекция в петък на хода на строителните дейности на трасето на тръбата в участъка от кранов възел “Горни Дъбник” до кранов възел “Селановци”. Той обяви, че наложените санкции срещу Русия от страна на САЩ засягат “Турски поток”, но не и българското му продължение, наречено от правителството ни “Балкански поток”, макар фактически да е част от “Турски поток” с резервирани 90 процента от капацитета на тръбата за доставки на “Газпром”.

Той дори се разсърди на журналистите, че го питат за строежа на “Турски поток” и обяви, че е забранил българското трасе да се нарича по този начин, тъй като в името “Балкански поток” имало много смисъл. Газпроводът свързвал Балканите, а как другите страни ще наричат проекта на своя територия си било тяхна работа.

Премиерът изтъкна, че 45 минути е летял над изграден вече газопровод. “Вече на много места тръбите са под земята, заваряват се по американска технология“, отбеляза министър-председателят Борисов.

“Балкански поток“ се строи с пълна мощност. Краят на трасето не се вижда в едната и в другата посока. Няма Нова година, няма събота или неделя. Да видят хората какви огромни съоръжения се правят. Виждат се нивите, разриват се, слагат се тръбите”, обясни Борисов, чиято инспекция бе предавана онлайн във Фейсбук профила му.

Борисов бе придружен от изпълнителния директор на “Булгартрансгаз” Владимир Малинов и от енергийния министър Теменужка Петкова. Малинов, обясни, че на този етап са доставени близо 18 хил. броя тръби или 215 км, други 3700 се намират на бургаското пристанище, а само преди минути на терена е имало заваръчни екипи.

Борисов разгледа отблизо работата, почука по тръбите, поговори с представители на саудитската “Аркад”, която изпълнява строежа на стойност 1.1 млрд. евро без ДДС. Те го увериха, че правят всичко възможно да приключат в заложение по договор срок – 31 май 2020 г. Борисов им заръча да научат български и прати поздрави на принц Салман и специални благодарности. Той каза още, че по-късно през януари чака посещение на италианския премиер Джузепе Конте и ще го “докара” да види как се строи газопроводът. В консорциума строител “Аркад” влиза италианското подразделение на саудитската компания.

Борисов на няколко пъти подчерта, че сроковете за изпълнението за изграждането на “Балкански поток” ще бъдат спазени и цялото трасе ще бъде готово в края на май.

“Ако не, за 13 юни (когато е рожденият ден на премиера Бойко Борисов), шегувам се, трябва да стане”, заяви още той.

Борисов отбеляза още, че 400 души работят на пълни обороти, от тях сто са италианци, има и саудитци. “Спазили сме всички процедури като член на ЕС, заявили сме интереса си пред САЩ ще построим газопровода с един милиард по-евтино от “Южен поток”, допълни той.

“Винаги съм бил за една обща магистрална жп линия, интернет пространство, мобилни оператори и газопроводите да обслужва Балканите. Сигурен съм, че това е бъдещето. Работи се впечатляващо бързо по “Балкански поток“. Работи се на обороти и с настроение. България спазва всички процедури като член на ЕС – обжалвания, търгове, всичко мина. Неслучайно го наричаме газов хъб “Балкан” и така сме го презентирали в Брюксел, той ще обслужва Балканите”, обясни Бойко Борисов..

Със завършването на проекта България ще печели 84 милиона лева на година, защото няма да плащаме тройно увеличените румънски такси, заяви премиерът.

С този аргумент преди дни енергийният министър Теменужка Петкова обясни смяната на точката на доставка на руски газ у нас от румънската граница при Негро вода на турската при Малкочлар. Тогава тя обяви, че поради тази причина цената на природния газ ще падне с 5 процента, но енергийюният регулатор обяви поевтиняване с под 2 процента.

“Ние имаме геостратегически интерес да си останем в газопреносната мрежа. България е регионален стратегически газоразпределителен център на Балканите. Това означава, че тук ще идва газ от много страни – азерски, американски, израелски, катарски, гръцки, кипърски, турски и руски газ. И като имаш газова магистрала по нея ще превозваме и всички граждани ще спечелят от транзитните такси. С изграждането на този проект и с интерконектора с Гърция страната ни ще постигне реална газова диверсификация”, каза Борисов, който уточни, че ще продължи да работи и Трансбалканския газопровод за пренос на руски газ през Украйна, Румъния и България до Гърция и Македония.

Той се ядоса, когато журналисти започнаха да го питат ще продължи да се строи газопроводът при наложените санкции срещу европейски компании за дълбоководно полагане на тръби, които работят с Русия по “Турски поток” и “Северен поток 2”. Борисов обясни, че санкциите засягат Турция, но не и България. По думите му санкции срещу “Балкански поток” няма.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *