Бойко Борисов: Имаме мощна икономика, вдигаме доходите с 10%

“Кока Кола” вложи нови 40 млн. лв. в разширяване на базата си в Костинброд

В програмата на правителството доходите са на първо място… Въпреки всичките плащания благодарение на мощната икономика, която работи, резервът ни е пълен. И това, което сме поели като ангажимент – за 10% увеличение на доходите ще бъде изпълнено. Резервът ми дава тази увереност.” Това каза премиерът Бойко Борисов при откриването на разширението на завода за производство на “Кока Кола” в Костинброд. Той призова собствениците на предприятието да дават по-високи заплати.

Инвестицията от 40 млн. лв. ще превърне Костинброд в истински европейски мега завод. Новата бутилираща линия за PET бутлики е най-модерната във всички 28 държави в групата на “Кока-Кола ХБК”. Тя е 25% по-бърза от другите линии, консумира 20% по-малко енергия и удвоява продукционния ни капацитет. По този начин България се превръща в регионален център за износ на продукция – за държави като Румъния, Сърбия и Гърция”, каза Юрг Буркхалтер, изпълнителен директор на “Кока-Кола ХБК България”.

Той подари на Бойко Борисов брандирана бутилка Кока Кола с неговото име. “Аз пия “Кола” само за награда. Едно време пиех много, като състезател”, каза премиерът и благодари за подаръка.

С новата инвестиция в разширението на производствената си база инвестициите на “Кока Кола ХБК България” вече надхвърлят 200 млн. лв. Това са хиляди работни места, 40 000 деца се обучават в профилирани паралелки, каза още Бойко Борисов.

Тържеството започна с награждаването на осем от най-добрите ученици в профилираната гимназия в Костинброд лично от Борисов.

Обновяването на мощности на завода цели и по-ефективно използване на ресурсите. Освен че намалява с една пета консумираната електроенергия, новата бутилираща линия ще намали с 3.3% използваната вода за 1 литър произведена напитка.

Линията ще произвежда средно 9000 бутилки от 0.5 л. повече на час, а в допълнение към нея е въведена и изцяло роботизирана система за подмяна на матриците за различните разфасовки.

Освен познатите на потребителите опаковки от 0.5 л, 1.25 л и 1.5 л, с новото оборудване компанията въведе за първи път в България и нова разфасовка от 1 л PET опаковка за Coca Cola, Fanta и Sprite.

Обявената инвестиция покрива и разширяване на складовата база на завода, за да могат да бъдат посрещнати нуждите на новото регионално производство.

В подготовка е и изграждането на водопровод, който не само ще допринесе за задоволяване на нуждите на производството, но и ще бъде от полза и за захранване с вода на жителите на село Волуяк и Костинброд. В процес е също и разширяване и реконструиране на прилежащата инфраструктура на завода.

Производството на “Кока Кола” в България започва през 1965 г. и годишно компанията произвежда над 300 млн. литра напитки. За 2018 г. компанията е платила към държавния бюджет 84 млн. лв.в данъци и такси, казаха от дружеството.

Посланиците на САЩ и Гърция: Толкова добър климат, толкова много инвестиции

“Само ви моля да пуснете това, което казаха посланиците на САЩ и Гърция. Толкова добър климат, толкова много инвестиции, рекордния износ за всички времена, само на полугодието 28 млрд. лв. Мисля, че това е отговор на всички критики.” Така Борисов отговори на журналистически въпрос как ще отговори на критиките на държавния глава относно управлението на страната.

Сред гостите на откриването бяха посланикът на Гърция Григориос Василоконстандакис, временно изпълняващият длъжността посланик на САЩ Джъстин Фридман, министърът на икономиката Емил Караниколов и заместник-министрите на околната среда Красимир Живков и на регионалното развитие Николай Нанков.

Бойко Борисов добави, че “не му отива (на президента – бел. ред.) на Шипка, на такъв ден, да говори такива неща.”

“В сряда, в Министерски съвет, дойде светкавично и изненадващо, поне за мен, предложение за смяната на Дяков (началника на НСО – бел. ред.). Гласувахме го и сега трябва да решават кой да поеме поста”, отбеляза Борисов. След което защити назначението на бившия шеф на антикорупционната комисия Пламен Георгиев за консул във Валенсия.

И въпреки че някои казват, че асфалтът не се яде, се оказва, че там където правим пътищата, идват и инвеститори. Някой, “добре неинформиран човек”, казваше, че “Кока Кола” имали само логистична дейност в България, а всъщност се оказа, че те имат огромни производствени мощности за 200 млн. лева с хиляди работни места”, каза още Бойко Борисов.

Преди откриването на завода той мина по строящата се в момента магистрала “Европа”, която трябва да свърже София с граничния пункт “Калотина”, “защото тези 850 тира, които излизат от този завод, трябва да могат да минават”, каза Борисов.

Съобщи, че само след няколко дни ще бъде открита най-голямата складова база на Балканите, която се намира на няколко километра от завода на “Кока Кола”. Започва и строителството на нов път до индустриалната зона в Божурище.

Премиерът намери и време за шегички. Разказа на журналистите, как се е пошегувал с посланика на Гърция. Казал му, че нашите изтребители Ф16 Блок 70 са по-хубави от техните, които са Ф16 Блок 50. “Вярно е, сега какво да направим”, каза Борисов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *