Бойкова мисирка ще съветва България в Брюксел

Някогашната репортерка от “24 часа” и автор на хвалебствена книга за Бойко Борисов (“Бойко, който винаги се завръща”) Кристина Кръстева е назначена на работа в Представителството на България в ЕС в Брюксел. Това се случва след потаен конкурс.
Кристина Кръстева бе политически репортер във вестника и не е известно да се е занимавала активно геополитически, икономически и инфраструктурни въпроси. Нито да има такова образование.
В Брюксел тя ще съветва държавата ни по следните въпроси: “макрорегионални стратегии, структурни мерки, крайно отдалечени райони, териториално сътрудничество, Дунавска стратегия, регионално развитие, Комитет на регионите”.
–––––––––––––
Моя бел.:
завършила е актьорско майсторство и журналистика. Мисирката и съпруга й са венчани лично от Борисов. През юли 2007 г. по времето, когато Борисов беше кмет на София, Кръстева, която тогава отразяваше работата на Столичния общински съвет за в. “24 часа”, взе жилище в квартал “Борово” след сделка с кметството. Кръстева бе поискала замяната, Тя е на принципа „кон за кокошка” – панелка от 44 квадрата в Полигона за тухлено жилище 90 кавдрата в „Красно село”. Квадратният метър на панела беше оценен на 980 евро, а на общинската тухла – на 722 евро.
––––––––––––––
Кръстева е била единствен допуснат кандидат за позицията, се разбира от малкото качени документи.
EURACTIV не успя да открие крайното класиране на сайта на министерството, но името й вече фигурира в екипа на българското представителство.
Четирима кандидати са допуснати по документи и следващият етап от процедурата е да представят концепция. След това Кръстева остава единствен кандидат. Нейната концепция на тема “Ролята на МРРБ при подготовката на новия програмен период, отчитайки новите реалности, свързани с европейската политика за развитие на регионите в ситуацията на усложнена пандемична обстановка” е оценена с 4,50. Не е ясно как Кръстева изобщо достига до последен кръг в конкурса, който изисква 4-годишен стаж в сферата на регионалното развитие.
Основната заплата може да варира между 660 лв. и 3200 лв. (моя бел. за работа по европейски програми – умножена по две, т.е. до 6400 лв.) Има обаче и огромни командировъчни. Те се определят по наредбата за командировъчните при задграничен мандат и зависят от ранга на служителя и мястото, на което е изпратен. За Белгия базата е 111 евро на ден.
Размерът на командировъчните се увеличава за всяко дете до 18-годишна възраст, както и за деца над тази възраст, които учат. За неработещ съпруг, пребиваващ в страната заедно с командирования се дават 16 на сто от базисния размер. Наредбата предвижда и средства за покриване на разходи за детска градина, за начално, основно и средно образование на децата на дългосрочно командированите служители.
Кръстева бе редовен спътник на премиера Бойко Борисов в неговите пътувания по света. Накрая написа и книга за него. Сега ще го консултира и строежа на неговите магистрали.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *