Приходната агенция отказва данни за отписаните налози и за печалбите на хазартния бизнес

Съдът е отменил отказа на НАП да предостави данни за несъбраните данъци. Това съобщиха от БОЕЦ – гражданското сдружение, което миналата година разтърси България с разкритието, че размерът на несъбрания и източен ДДС за 10 години е надхвърлил 16 млрд. лева.

Решението на Видинския административен съд, взето на 11 октомври, е по делото, заведено от гражданската организация срещу нежеланието на НАП да отговори на няколко въпроса за отписаните данъчни и осигурителни задължения, за несъбраните корпоративни данъци, установени с ревизии, и за приходите, които хазартният бизнес (не) плаща в държавния бюджет. Съдът е приел доводите на БОЕЦ, че приходната агенция не може да крие важни за обществото факти. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване, а НАП трябва да плати съдебните разноски. Сега ведомството на Галя Димитрова има 14-дневен срок да отговори на въпросите, зададени от БОЕЦ по Закона за достъп до обществена информация.

“Това е изключително важен пробив! Исканата от нас информация ще даде допълнителна яснота за размера на грабежа на управляващата мафия”, коментираха от БОЕЦ по повод на съдебното решение.

След като през март 2018-а БОЕЦ разкри, че несъбраният и източен ДДС надхвърля 16 милиарда лева, подаде сигнали до прокуратурата, ЕК и други институции, а междувременно поиска и допълнителна информация от НАП, показваща мащабите на укритите и отписани данъчни задължения.

Междувременно активната гражданска организация бе взета на мушка от властта. НАП е образувала три ревизии на БОЕЦ по прокурорско разпореждане. “В ход са и няколко дела и проверки срещу нас – от МВР, ГДБОП, прокуратурата. Мафията е активирала всичките си институции бухалки, но ние продължаваме”, коментира лидерът на сдружението Георги Георгиев.

Решението идва дни след като от одит на Сметната палата стана ясно, че само през 2016 г. НАП е отписала служебно над 10 милиарда лева неплатени и обявени за несъбираеми вземания, установени с ревизии. За тях тогава е изтекъл 10-годишният срок на абсолютната давност.

————

Въпросите, на които НАП упорито отказва да отговори  

(поисканите данни са за периода  2009 – 2017 г.)

Каква е сумата на отписаните от НАП вземания на НАП – по години? 

Какъв е размерът на вземанията, отписани поради изтекла давност ?    

Какъв е размерът на несъбрания корпоративен данък по ревизионни актове на НАП – по години? 

Какъв е общият оборот на годишна база на фирмите от хазартния бизнес?

Какъв е общият размер на оборота на фирмите, занимаващи се с хазартна дейност и необлагаеми с ДДС – по години? 

Какъв е общият размер на декларираната печалба от фирмите, занимаващи се с хазартна дейност – по години? 

Кои са фирмите, занимаващи се хазартна дейност – пълен списък? 
Със заявление от 26 март БОЕЦ иска от НАП информация за отписаните вземания, несъбрания корпоративен данък, както и данни за хазартния бизнес. От НАП изобщо не реагират на заявлението. Заради мълчаливия отказ БОЕЦ завежда дело в съда. В края на юли 2018 г. административният съд излиза с решение, че НАП е длъжна да предостави исканата информация. Приходното ведомство обаче обжалва това решение пред Върховния административен съд. Но ВАС потвърждава – НАП трябва да отговори на въпросите на БОЕЦ. Въпреки това данъчните отново отказват да споделят с гражданите проблемите си със събирането на някои налози. БОЕЦ не се отказват и завеждат ново дело  – в Административния съд – Видин. И печелят делото.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *