БОЕЦ даде Пеевски на МВР за пране на пари и корупция

На 10 януари 2022г. Гражданско движение БОЕЦ внесе сигнал до МВР – Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“, съдържащ данни за пране на пари, данъчни и финансови измами, корупция, незаконно забогатяване и други престъпления от общ характер извършени от Делян Пеевски, Севастиян Костов и други неустановени лица. Това се казва в публикация на страницата на движението в интернет.

Сигналът е основан на предишни сигнали на БОЕЦ до прокуратурата и КПКОНПИ, по които не бе извършена проверка, както и на данни от „Капитал“ и други медии, че през последните седмици Пеевски е извършил продажба на недвижими имоти собственост на неговата фирма „Интръст“ на стойност няколко десетки милиона лева. Купувач е фирма „СТРОЙКО 2011“, в която , като собственик в края на 2021г. влиза Севастиян Костов. От движението припомнят, че спрямо Пеевски и неговите компании има наложени санкции по закона „Магнитски“. В резултат от тази санкция се блокира цялата собственост и право на собственост и други собственически права ( на посочените по-горе лица), които се намират в Съединените американски щати или са във владението или под контрола на граждани на САЩ и постоянно пребиваващи в САЩ. Такава собственост, право на собственост и други собственически права задължително трябва да се докладват на Службата за контрол на чуждестранни активи (OFAC). Освен това се блокират всички дружества, притежавани пряко или непряко (с дялово участие от или над 50 процента) от едно или няколко от санкционираните лица.

БОЕЦ изисква от МВР да бъде образувана и изяснено как в началото на 2016г. Пеевски от собственик на стар Опел за няколко месеца се превърна в мултимилионер собственик на медии и активи на стойност няколко десетки милиона лева и то официално. БОЕЦ изискваме проверка на произхода на средствата на Пеевски. Да бъде извършена проверка и за произхода на средствата с които Пеевски през фирмата си „Интръст“ е закупил имотите станали обект на продажба от 2016г. до настоящия момент. Да бъде извършена проверка на произхода на средствата, с които купувача „Стройко 2011“ и лицето Севастиян Костов са закупили имотите на Пеевски. Да бъде извършена проверка на цените, на които са извършени сделките и дали не са извършени симулативни сделки с цел укриване на данъци, доходи и реализиране на схеми за пране на пари.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *