Бивш аналитик на ЦРУ: Парите за Киев отиват при „Локхийд Мартин“, „Дженерал Дайнамикс“ и ВПК

Лари Джонсън, бивш анализатор на Централното разузнавателно управление (ЦРУ) на САЩ, разкри къде отиват средствата за Киев, отпуснати от Конгреса. Думите му бяха цитирани от РИА Новости.

По време на предаване на журналиста Андрю Наполитано в YouTube, Джонсън уточни, че американските средства за Киев попадат в сметките на най-големите изпълнители на Пентагона, които се възползват от продължаващия конфликт в Украйна.

Сред тях са „Локхийд Мартин“, „Дженерал Дайнамикс“ и други военно-промишлени корпорации. „По този начин тези средства постъпват в сметките на компаниите от Военнопромишления комплекс, които се възползват от тази война“, отбелязва бившият анализатор на ЦРУ.

На свой ред друг анализатор на ЦРУ Рей Макгавърн подчерта, че е невъзможно да се отдели финансирането за закупуване на оръжие за Украйна „от парите, които САЩ плащат на украинските политици“, за да се премълчат връзките на сина на американския президент Джо Байдън – Хънтър – и неговия бизнес в тази страна.

По-рано САЩ прогнозираха трудности при отпускането на помощ за Украйна. Това бе отбелязано в The Washington Post.

Ръководството на САЩ всеки път ще среща все по-големи трудности да накара американските законодатели да отделят пари от бюджета за предоставяне на помощ на Киев, съобщи изданието.

Както уточнява вестникът, това се дължи главно на републиканците, някои от които настояват да се откажат от големи разходи за Украйна. Те критикуват администрацията на американския президент Джо Байдън за това, че Белият дом не предлага на Конгреса „ясна стратегия, цел и график“ по отношение на помощта за Киев.

Вестникът добавя, че популярността на помощта за Украйна отслабва и сред демократите. Експертите прогнозираха трудности с отпускането на средства за Киев в бъдеще.

По-рано политическият анализатор Константин Блохин заяви, че западните страни ще бъдат готови да се откажат от военната помощ за Украйна само ако Киев обяви пълната си капитулация.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *