БДС отпада за киселото мляко

Всъщност на кофичките вече ще се изписва защитено наименование за произход

„Българският държавен стандарт“ отпада за киселото мляко. Вместо това вече на опаковките ще се изписва абревиатурата ЗНП – Защитено наименование за произход.

„От години работим за запазването на традиционните български млечни продукти. Това защитено не само със стандарт. Това е европейски регламент, който защитава тези наименования, технологията. Киселото мляко трябва да е произведено от 100% българско сурово мляко, а то – от български фуражи“, обясни по БТВ председателят на Асоциацията на млекопреработвателите Димитър Зоров.

„Разликата е, че Български държавен стандарт можеше да се произвежда и от небългарско мляко – това е парадокс. Нововъведението е в защита на българските производители и за потребителите“, посочи той.

„Целта е всички производители в една страна да произвеждат по една технология и един състав – продуктът да се типизира. Политиката на ЕК е да подпомага производителите, за да не се повишават цените. Трябва да се спазват ангажиментите за компенсации, за да запазим конкурентоспособността“, допълни Зоров.

Според него цената на киселото мляко зависи от много фактори като цената на природния газ и на горивата.

„Българските производители на са ревльовци за пари. Те искат да доставят продукти на достъпни цени“, категоричен е председателят на Асоциацията на млекопреработвателите.

Сред защитените продукти на пазара на ЕС са горнооряховски суджук, българско розово масло, филе „Елена“, пастърма говежда, кайсерован врат Тракия, роле „Трапезица“, луканка „Панагюрска“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *