Бг дизелът струва колкото в Германия

1,19 евро – под 2,34 лв. на по-евтините и 1,209 евро – 2,36 лв. на по-скъпите бензиностанции струва литърът дизел в Бон и то през уикенда, когато цените са по-високи от делничните дни. Колкото са в България!

С тези важни разлики, че там акцизът е ДВОЕН, а данъкът печалба е ТРОЕН на нашия, че използваният петролът им е скъпият от Северно море, а не най-евтиния руски Уралс, който се използва у нас. Не говорим изобщо и за разликите в заплащането на персонала и в нефтохимите и по веригите бензиностанции в двете държави или примерно за цените на земите, в които е инвестирано, за да ги има производствените и търговските площи за добиване и пласиране на горивата.

Не споменаваме и разликата в доходите, защото не е все едно дали човек взема 500 или 2000 евро на месец. Няма никакво обяснение защо дизелът у нас е по-скъп от бензина, докато в целия ЕС е по-различно. Както личи на снимката от Бон, Германия в неделя по обед той струва с 10% по-скъпо, отколкото дизела. Както се казва, коментарите са излишни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *