ББР сложи Вълко на ГЕРБ за управител на фирма на Вълка с лош кредит за 150 млн., отпуснат при ГЕРБ

Държавната Българска банка за развитие (ББР), контролирана в момента от служебното правителство на президента Румен Радев, е сменила управителя на фирмата „Роудуей кънстракшън“ АД, свързана с Румен Гайтански – Вълка. Това се разбира от вписаните в Търговски регистър документи.

Новият управител е Вълко Любенов Стоилов свързан с над дузина фирми. Той е бил нещатен сътрудник по земеделие в 44 НС /2017 – 2021/ на избрания и в сегашното 48 НС депутат на ГЕРБ Димитър Гечев.

Фирмата, свързана с Вълка, е прехвърлена през 2021 г. на негов адвокат за 100 лв. За нея информирахме по-рано, че е просрочила кредита си от 150 милиона лева, получен от ББР.

Решението на управителният съвет на ББР от 17.11.2022 г. е взето 3 дни след влизането на президентския човек Росен Карадимов в борда на ББР на 14.11.2022 г. (вписване в Търговски регистър).

Част от решение на УС на ББР от 17.11.2022 г.

 

Карадимов, за когото разкрихме, че през фирма е закупил два имота в Ница за над 1 милион лева, е известен и със скандалите около Хохегер.

Сламен човек на Вълка и адвокат на Вълксарай

Адв. Иван Емилов Георгиев

Запознайте се с адвокат Иван Емилов Георгиев – бивш съдия и любимият сламен човек на Вълка, на когото Гайтански прехвърли собствеността в „Роудуей кънстракшън“ АД през април 2021, малко преди служебният министър на икономиката Кирил Петков да повдигне завесата около скандалните осем кредита, отпуснати от държавната ББР.

Кредитите бяха отпуснати на фирми, които разбира се нямат нищо общо с Делян Пеевски – точно както и ДП няма нищо общо с КТБ, щото ДП всъщност значело държавно предприятие, според Главния каскет на републиката.

Адвокат Георгиев дежурно се явява по вълчите дела, включително и наскоро пред АССГ по едно от делата, в което Гайтански и неговата Био Майнинг обжалват санкции и глоби, наложени срещу незаконния Вълксарай край язовир „Искър“. В рамките на самото заседание, съдия Младен Семов (брат на конституционния съдия Атанас Семов) се отвежда, като заявява пред другите двама съдии от състава, че е в близки лични отношения с адв. Георгиев. Интересно какви – обща ловна дружинка край Вълксарай, може би?!

Сламеният адвокат се явява и по дело, свързано с #Боклукгейт, от името на свързаната с Бобокови Еко трейдинг къмпани. Поради нарушение на екологичното законодателство, в началото на 2021 разрешителното на фирмата за третиране на отпадъци е отнето от РИОСВ Пловдив. Въпреки усилията на вълчия адвокат, на 22.12.2021 ВАС потвърждава отнемането.

Малко след смяната на собствеността на Роудуей и влизането на Георгиев в пътищарския бизнес всъщност се разбра, че заемът към Вълка е изцяло необслужван и е вече провизиран. Междувременно каскетурата се „самосезира“ за осемте кредита и започна проверка. Това е любима прокурорска гяволия, понеже при самосезиране те не дължат отчет никому. Т.е. началото на проверката се обявява медийно, но края – никога. Даже напротив – крие се упорито, особено при необразуване на досъдебно.

Според източници на BIRD неотдавна СГП е смачкала проверката, като постановлението на анонимния прокурор (по косвени данни, най-вероятно Иван Петров) упорито се крие и кой знае кога (и дали) ще види бял свят.

Междувременно, шефът на ББР Цанко Арабаджиев сподели преди време в едно медийно участие, че банката подготвя реверсивни искове срещу Мавродиев и компания – като минимум, да върнат колосалните заплати, които незаслужено са „заработили“ през годините. Нищо повече обаче не се чу за тази идея, нито пък видяхме да е реализирана – явно някой „отгоре“ се е обадил. Може би Копринката, а може би и лично Доган.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *