Банов видя заговор срещу себе си в съдебното фиаско за ремонта на Ларгото

БСП му поиска оставката, той не вижда основание да я дава

Министърът на културата Боил Банов обяви, че не е виновен за съдебното фиаско по делото, за обезщетение в полза на министерството заради забавяне от фирмата, ремонтирала столичното Ларго. Той заяви, че е жертва на заговор, който целял да го дискредитира и да му “вземе главата”. Не обяви кой стои зад въпросния заговор, но каза, че ще сезира прокуратурата за него.

Изказването на Банов беше по повод информацията от сряда, че Министерството на културата е пропуснало последния срок за обжалване на съдебното решение, с което бе отхвърлена претенцията му за неустойка към строителя на столичното Ларго. Това значи, че ведомството на Боил Банов не само няма да получи неустойка от 753 хил. лева, но ще трябва да плати и над 73 хил. лв. разноски.

Заради съдебното фиаско, от БСП отново поискаха оставката на министъра на културата. Социалистите го атакуваха и в началото на годината, когато тогавашният депутат Елена Йончева разпространи записи, от които твърдеше, че става ясно как Банов дава инструкции да се оформят документи, за да не дължат изпълнителите на ремонта неустойка. Тогава Банов отново заяви, че е жертва на заговор и обвини бивш служител на Министерството на културата за това, че го записал и след това изнудвал да пусне записите, които пък били манипулирани.

Прокуратурата се зае с проверка на случая. От нея нищо не излезе, защото държавното обвинение обяви, че предоставените от Йончева записи не били автентични и не било сигурно, че не са били манипулирани.

Делото

Част от защитата на Банов при избухването на скандала “Ало, Банов съм” беше и това, че министерството води дело за неустойка от 753 хил. лева срещу изпълнителя на ремонта на Ларгото. То обаче е заведено не веднага след приключването на ремонта със закъснение, а чак след доклад на Агенцията за държавна финансова инспекция, в който се казва, че министерството трябвало да поиска обезщетение от строителя. Искът обаче бе отхвърлен на две инстанции, а един от мотивите беше, че министерството първо е приело ремонта без забележки, но после е завело дело. Ведомството окончателно загуби делото, след като се забави да обжалва последното решение по него, което беше в полза на строителя.

Още в сряда вечерта от Министерството на културата хвърлиха вината върху правната дирекция на ведомството, която го представлява пред съда. Директорката на тази дирекция пък подала молба за напускане.

Банов видя сценарий срещу себе си

“Забавянето на документите за обжалване по делото за Ларгото е с цел уронване на престижа ми”, продължи със защитата си в четвъртък театралният режисьор и настоящ министър Банов на брифинг, който даде няколко часа, след като от БСП поискаха оставката му.

На него министърът каза, че не знаел какви ги вършат в подчинената му правна дирекция. “На 12 февруари губим делото за Ларгото на втора инстанция. Срокът за обжалване беше до 12 март. Допреди няколко дни не знаех, че чакаме насрочено дело във Върховния касационен съд (ВКС) за трета инстанция. Дотогава на мен не ми беше съобщено, че има някакво друго развитие по делото. Оказа се, че служителят, който води процесуалните следствия по делото, внася жалбата на 13 февруари и съдът връща отговор, че е изпуснат срокът. Моята гледна точка на това, което се случи е, че този акт е продължение на това, което се случи по повод сигналите на Елена Йончева преди време. Искам пълно разнищване на случая. Считам, че тези действия не са случайни. Те са с цел уронване на престижа на Министерството на културата и на моето име”, каза Банов.

“Главата ми е здрава карловска и не пада лесно”

“Явно целият сценарии бе да ми се вземе главата много по-рано, но моята е здрава карловска глава и не пада лесно. Информирал съм премиера и той ми каза да кажа на хората какво се е случило, за да знаят. На призивите за оставка на БСП няма да отговарям. Ако съм за оставка, сам ще си тръгна”, каза Банов.

Добави, че служителите, които се занимавали с делото, били на работа в министерството от повече от 10 години и намекна, че изпускането на срока за жалбата не е случайна грешка. “Ще сезирам прокуратурата за двама души, от които искам да заявят мотивите си за това изтърване на срока”, посочи културният министър.

“Как е възможно тези дела да не минават през министрите? В продължение на около 6 месеца никой от Министерството на културата не е информиран за хода на делото”, попита Банов, който като министър би трябвало да организира и контролира работата в подчиненото му ведомство.

БСП поиска оставка

По-рано през деня депутатът от БСП Александър Симов призова премиера Бойко Борисов да поиска оставката на министъра на културата, защото “Банов няма мъжеството да се оттегли сам от поста си”. Симов припомни, че основното оправдание на министъра на културата е било, че се води дело и вероятно то ще бъде спечелено.

“Министерството на културата е изтървало сроковете за обжалване, в резултат на което българският данъкоплатец безвъзвратно губи 700 хиляди лева”, каза Александър Симов. “Виждаме, че отговорността за това скандално бездействие на министерството ще понесе някаква юристка на незначителен пост. Това е замазване на следите. Отговорността в такъв случай, при такава афера трябва да се понесе единствено и само с оставката на Боил Банов”, каза Симов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *