Баневи осъдиха България в Страсбург

Николай и Евгения Баневи осъдиха България в Страсбург. Европейският съд по правата на човека излезе днес с решение, според което държавата им дължи общо 13 800 евро обезщетение – 7800 евро за Банев и 6000 евро за съпругата му. Държавата трябва да покрие и съдебните им разноски от 6000 евро.

Съдът приема, че е нарушено правото им на свобода и сигурност, както и правото им на бързо решение по законосъобразността на задържането им. С изявление на Иван Гешев (докато беше шеф на спецпрокуратурата) и с едно съдебно решение е нарушена и презумпцията им за невиновност, приема още Страсбург, предаде „Сега“.

Николай, Евгения и Мария Баневи са обвинени от Специализираната прокуратура за участие в организирана престъпна група (ръководена от Николай Банев), създадена с цел данъчни престъпления, пране на пари и длъжностни присвоявания. Евгения Банева е обвинена като помагач на съпруга си. Майката на Банев – Мария, отговаря пред съда за участието в организирана престъпна група.

В жалбата си пред ЕСПЧ Банев твърди, че задържането му по време на разследването е било незаконно и прекалено дълго и че той не е имал ефективно средство на защита срещу това. Той се оплаква и че е нарушено правото му на личен живот, тъй като е бил следен с камера по време на пътуване и в следствения арест.

Позовавайки се на презумпцията, че всеки е невинен до доказване на противното с влязла в сила присъда, Баневи твърдят, че на няколко пъти съдилищата и прокуратурата е нарушила правото им да бъдат считани за невинни. Те се оплакват от публикуване на снимки и видеоклип, показващ дома им, техните лични вещи и ценности.

„Решението е изключително полезно и навременно за българския политически и правен контекст. То доказва вредата от така наречено специализирано правосъдие – специализираните прокуратури и съдилища, които в последните месеци са обект на публичен дебат“, коментира пред „Сега“ адвокатът на Баневи по делото в Страсбург Михаил Екимджиев.

„По-важното и безпрецедентното обаче е, че за първи път България е осъдена заради изказвания на нейния главен прокурор, който във всяка нормална и правова държава би следвало да олицетворява върховенството на правото и справедливостта. В случая, нарушавайки съзнателно, каквото и да значи това за Иван Гешев, конституционната презумпция за невиновност, той осъществява и състава на чл. 282 от НК (злоупотреба с власт)“, каза още Екимджиев.

И допълни, че това е „чудесен повод за доблестните и независими български прокурори, които според Конституционния съд и по думите на началника си могат безпрепятствено да го разследват, когато има „достатъчно доказателства“ по смисъла на НПК за това. Едва ли има по-убедително доказателство за това от решението на ЕСПЧ, което установява, че главният ни прокурор превишавайки правомощията си, е нарушил както българската Конституция, така и конвенцията за правата на човека“.

Цитати от Гешев има и в жалбата на Ветко и Маринела Арабаджиеви до Страсбург. Досега някогашният вътрешен министър Цветан Цветанов държеше първенството по осъдителни решения заради изказвания.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *