Байдън и син препрали $16 млн. от Украйна през Латвия и Кипър

Бившите главни прокурори на Украйна Виктор Шокин и Юрий Луценко категорично заявиха, че кандидат – президентът на демократите в САЩ Джо Байдън като вицепрезидент на Обама и неговият син Хънтар са препрали 16 милиона долара на скандалната украинска компания Бурисма, което беше потвърдено от тях и с документ на латвийските им колеги от обвинението.

Парите са били въртени от Киев през Рига до офшорка в Кипър и обратно. Луценко показа и писмо от него като наследник на уволнения поради разследването на скандала Шокин, с което за казуса е информирана тогавашната посланичка на САЩ в Киев Йованович – сега “свидетел” по разпитите за импийчмънт на президента Тръмп, която обаче е укрила информацията и не е взела никакви мерки по престъплението.

Независимо, че е била длъжна по всички закони. Както това, така и отстраняването на Шокин като главен прокурор на Украйна стават по заповед на Джо Байдън и със знанието и съдействието на тогавашния украински президент Порошенко. Както демократът сам се беше похвалил на публична среща, от която записът е наличен в интернет, “аз казах на Петро – спирай разследването срещу фирмата и веднага уволнявай копелето (главния прокурор), иначе ти спирам помощта”.

Сега кандидат-президентът отрича тези свои думи, попитан преди дни на предизборно събрание от електората, но фактите са налице, при това словата са изречени с надменна ухилена физиономия и пред голяма публика. Както оказаният натиск, така търговията с влияние, злоупотребата с власт и личното облагодетелстване на семейство Байдън от вицепрезидентския пост са престъпления и по американското, и по украинското право, да не говорим за ужасяващата намеса във външните работи на суверенна държава, каквато се явява Украйна.

Странно защо обаче, поради желанието да се стигне до истината, макар и с години закъснение, президентът Тръмп е обвиняван по казуса.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *