Байдън и Путин връщат посланиците си в двете държави

Постепенно размразяване на отношенията САЩ-Русия започна с първата среща между президентите Джо Байдън и Владимир Путин днес в Женева. Двамата демонстрираха добро настроение в началото, срещата им започна с кратко ръкостискане, а след разговорите стана ясно, че са договорили връщане на посланиците на двете държави и възобновяване на преговорите за контрол на въоръжаването.

Двамата лидери не направиха съвместно изявление, но от изказването на Путин след срещата стана ясно, че са започнали консултации по повечето въпроси, свързани с възобновяване на дипломатическите отношения. Беше ми показано, че американската страна иска да бъдат намерени решения. Що се отнася до Украйна – тази тема влезе в задънена улица. Не мога да кажа много подробности. Но президентът Байдън е съгласен, че решението на кризата в Украйна е в прилагането на Минските споразумения, каза руският президент. Той отбеляза още, че по време на срещата не е имало „враждебност“.

Путин съобщи също, че двете държави ще започнат обсъждане за промени в договора за контрол на въоръжаването Нов СТАРТ.

Путин потвърди, че не е получил покана от Байдън да гостува в Белия дом.

Очаква се и американският президент да даде брифинг за медиите. Кадри показаха, че той напуска вила „Ла Гранж“ в Женева, където двамата лидери разговаряха. Преди да отпътува с президентския автомобил, Байдън се усмихна на журналистите и вдигна палец, което бе разтълкувано като положителен знак, коментира Ройтерс.

Двамата разговаряха общо близо четири часа, отначало в тесен формат, а след кратка почивка, в разширен състав с делегации.

В началото на разговора Путин изрази надежда за „продуктивни“ разговори, а Байдън каза, че „винаги е по-добре да се срещаме лице в лице“.

Припомняме, че двете държави отзоваха посланиците си, след интервю на Байдън, в което той нарече руския лидер „убиец“ и острата реакция на Кремъл след това. САЩ експулсираха 10 допломати и обявиха нови санкции срещу Москва заради поредица кибератаки. Русия наложи реципрочни мерки.

През май Русия официално обяви САЩ за „неприятелска държава“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *