Атанас Скатов и още трима изгаснаха под К2

Поредна голяма трагедия разтърси българския алпинизъм. Атанас Скатов загина под К2 (8611 м) в опит да направи зимно изкачване на втория по височина връх в света. Причината за смъртта на сливналията е негова грешка при смяна на обезопасителните въжета. Впоследствие той е паднал в пропаст, като тракерът му отчита денивелация на тялото  от около 200 метра.

„Въжето не се е късало… По него са преминали и други катерачи, даже и в момента го правят. Същото въже е. Те трябва да откачат и разкачат предпазителите… Може би е паднал, докато е правил това. Сигурно е бил много уморен“, каза Танешар Гурагай, мениджър на компанията организатор Seven Summit Treks.
Всичко се случи след неуспешна атака, а българинът е изчезнал на слизане от Лагер 3 на около 7300 м надморска височина по пътя към Базовия лагер, където го е чакала приятелката му.

42-годишният Скатов има 11 изкачвания на осемхилядници. Той е първият веган, покорил първенците на всичщи континенти и изкачил върхове като Аконкагуа (6961 м), най-високия връх в света Еверест (8848), както и Анапурна 1 (8091) и Лхотце (8516).

Тялото на Скатов беше открито и отнесено с хеликоптер на  военните, които  издирват и други трима изчезнали алпинисти в Каракорум – Джон Снори (Исл), Хуан Пабло Мори (Чили) и Али Садпара (Пак). В последния момент живота си спаси синът на пакистанеца Садпара – Саджид, който се отказал да атакува най-трудния връх в света. А бащата се пак е изкачил върха, подал е сигнал оттам, с което става първият пакистанец, превзел височината и през лятото, и през зимата. На 16 януари първото зимно изкачване в историята на върха направиха 10 шерпи, които стъпиха заедно на височината.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *