Асен Василев към Ананиев: Вашата философия е „Да го духат бедните!“

Постигнахме най-голямото разделение между бедни и богати у нас, атакува вицепремиерът

 

Финансовият министър Асен Василев изнесе факти и цифри, за да опровергае критиките на предшественика си на поста Кирил Ананиев. Изказването ми е насочено към Ананиев и нескопосаните мотиви, които изнесе, заяви той от трибуната на парламента. Василев взриви пленарна зала, като се обърна към ГЕРБ и Ананиев и заяви: Вашата икономическа философия е „Да го духат бедните!“

Вие не давате предложение как да се управлява кризата, и хората да не са ударени от инфлацията, това са популистки лозунги. Вашата икономическа философия, ако обобщя с едно изречение е „Да го духат бедните!“, изригна Василев.

Казахте, че в момента правителството води политика на висок дефицит, растеж на вноса, заробващ дълг и фискалният резерв е на критичния минимум, припомни Василев.

Дефицитът е 4,1 процента, но и вие гласувахте за този бюджет. Този е един от най-ниските дефицити в ЕС тази година. На начислена основа е с 1 процент повече. За растеж на вноса – при 55 % ръст цените на горивата и 3 пъти ръст на цените на газа, и двете ги внасяме, няма как да не нарасне вноса. Което е добре, че износът расте доста. Даже когато махнем ефектът на инфлацията, расте с 20 процента, в абсолютно всички стокови групи, обобщи вицепремиерът.

Общият ръст на износа към 3-ти страни е 27,5%. Износът расте и той не расте заради вашата опорка – заради износ на оръжие, а заради износа във всички сфери на икономиката, заяви финансовият министър.

По повод твърденията, че дългът е заробващ, той заяви че външният ни дълг е намален, а ако в момента е заробващ, значи вие сте заробили държавата, обърна се той към Ананиев. Но той не е заробващ, защото България има третият най-нискък дълг към БВП в ЕС, бе категоричен Василев.

„Заварихме дълг от 31 млрд. и 218 млн. лв., към момента той е 30 млрд. и 462 млн. лв. или той е намален“, заяви министърът на финансите. „България има третия най-нисък дълг спрямо БВП в Европейския съюз“, отсече министърът на финансите.

Германия има над 100 процента дълг към БВП, и тя ли е заробена?, попита Василев. Ние виждаме нисък дълг, увери финансовият министър.

Ниските параметри, заедно с огромното количество кражби, са причина да нямаме пътища, болници, лекарите са ни в чужбина, а пенсионерите когато ги заварихме милион и половина бяха под линията на бедност, изригна Василев.

Той изнесе факти, с които доказа, че чуждите инвестиции са били в пъти по-малко при управлението на ГЕРБ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *