Асен Василев е кандидатът за премиер на ПП

Президентът ще му връчи мандата в 17 ч. днес

Асен Василев е кандидатът на ПП за премиер. Това обяви Кирил Петков в специално изявление. В него той определи ситуацията като „исторически вододел“. „Има възможността да продължим промяната за законова държава, която просперира и обществените средства се харчат за обществени нужди, или има риск да се върнем назад към задкулисието, кукловите и чуждите интереси“, каза премиерът в оставка.

Петков обяви, че „няма да допуснем България да вземе грешната посока – шепа хора да ограбват обществените средства, прокурорите да продължават да бездействат, чужди дипломати да дават ултиматум на българската държава до 12 ч. Няма да допуснем това, защото не ни е страх”, продължи той.

Петков очерта и целите пред бъдещото правителство, които трябва да бъдат изпълнени в следващите 6 месеца, и призова „всички съмишленици, коалиционни партньори, независими депутати да се обединим в обща коалиция под тази програма“:

– да се промени законът за КПКОНПИ и Бойко Рашков да оглави антикорупционната комисия;

– да се приеме механизъм за разследване на главния прокурор от специално избран за целта съдия;

– да се подменят съставите на всички регулатори с изтекъл мандат като КЗК, КФН и т.н.;

– да се промени Законът за обществените поръчки, така че обществените средства да се харчат прозрачно за нуждите на хората;

– да се приемат 22-та законопроекта, така че да се върви към усвояване на средствата по плана за възстановяване;

– да се довърши стратегическият план за българското земеделие;

– да се завърши газовата диверсификация;

– да се направи държавна агенция по горите.

В обръщението си Петков даде да се разбере, че „Продължаваме промяната“ ще търсят коалиция за подкрепа на кабинета на Асен Василев от БСП и от част от депутатите на ИТН. „С БСП имаме различия по международните въпроси. С част от депутатите на ИТН имаме и лични различия. Но нищо не може да е по-важно от просперитета на България“, посочи Петков. Това, че не Петков ще е кандидатът за премиер, е точно протегната ръка към БСП, които обявиха, че няма да подкрепят следващ кабинет „Петков“ заради скандала с изгонването на дипломатите.

По думите на премиера в оставка подкрепа ще се търси от всички, освен от тези, „които предпочитат да пълнят с пачки и кюлчета“, тези, които са толкова корумпирани, че са в списъка „Магнитски“, тези, които пращат СМС-и от тъмни стаи, за да контролират своите депутати, и тези, които се влияят от чужди държави и „прякорите им са с имена на чужди валути“.

Петков подчерта, че има безпрекословно доверие на Василев, „с когото започнахме борбата рамо до рамо и с когото ще я завършим рамо до рамо в един отбор“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *