Асен Василев влезе в схватка с „Оплаквачки ГЕРБ“ в парламента

Хаос настъпи в пленарната зала след размяна на гневни реплики между вицепремиера и бившите управляващи

Остър словесен сблъсък се разрази между депутатите от ГЕРБ-СДС и вицепремиера и финансов министър Асен Василев преди началото на парламентарния контрол днес. Поводът стана декларация на бившите управляващи, с която водачът на групата им Десислава Атанасова атакува наследниците им във властта.

Тя изреди обичайните нападки на ГЕРБ-СДС към новото правителство. Атанасова обвини „партиите на промяната“, че са поели курс на „реваншизъм, политическа конфронтация и прокарване на червени разделителни линии“, както и че е започнат план за „унищожаване на държавата“. И продължи с това, че при управлението на ГЕРБ икономиката е била на по-добро ниво от сегашното.

Василев се втурна към трибуната, защото се почувства лично засегнат, когато чу името си от декларацията. „Толкова много неистини, изречени по толкова систематичен начин от „Оплаквачки ГЕРБ“, не съм чувал от доста време насам“, обяви той, сподирен от смеха на сподвижниците си и недоволни удари по банките откъм бившите управляващи.

Василев подчерта, че икономиката е в добро състояние, тъй като данъчното бреме е било намалено, а цените на електроенергията са били запазени на нивото от есента м.г. „Единствените фирми в момента, които имат наистина сериозни затруднения, са фирмите, които са свикнали да получават пари от държавата“, посочи финансовият министър.

Той се подигра с хвалбите на герберите за построените по тяхното време магистрали. „Казахте, че сте построили 375 км. магистрални пътища. Това е по 30 км. на година. Ако трябва да строим магистрала „Хемус“ с тези темпове, следващите 10 години няма да я построим“, каза насмешливо Василев. „Дългът е намалял, икономиката се развива, износът расте, индустрията е на нива отпреди 2019 г.“, констатира оптимистично министърът. И обяви, че се работи по пълен пакет от мерки в помощ на гражданите срещу инфлацията.

Десислава Атанасова отказа да се предаде. Тя се върна на трибуната и се обърна към Василев с „Уважаеми г-н министър-председател“ – като директно го обяви за реалния премиер на страната. След това се захвана да опровергава твърденията на министъра, но водещият заседанието Мирослав Иванов й изключи микрофона. Причината беше, че Атанасова беше поискала да говори по процедурен въпрос, а реално започна да прави изявление.

И спреният микрофон не й въздейства – тя не мръдна от трибуната, а съпартийците й скочиха да я защитят и се струпаха около нея. Настъпи хаос. Иванов немощно се опитваше да овладее ситуацията, но накрая се предаде и обяви почивка.

Мина време докато се разпръсне тълпата от депутати около трибуната. А след почивката Атанасова обяви, че групата й ще поиска оставката на Мирослав Иванов. Той от своя страна заяви, че няма да подаде оставка като заместник-председател на НС, но имаше лошия късмет да направи лапсус и каза „като заместник-министър“. Това предизвика бурен смях в пленарната зала.

Отговорът на управляващите

Отговорът на управляващите не закъсня. Следващата декларация беше прочетена от депутата от ПП Искрен Митев, който направи препратка към случая, в който преди два месеца депутатите почти стигнаха до физическа саморазправа. „18-ти март си прилича много с днешния ден. Това е денят, в който бях свидетел как народните представители се опитаха да се сбият в залата. Днес го видях за втори път – едни и същи народни представители от ГЕРБ. Какво може да очакваме от плодовете на тези хора?“, попита Митев и продължи с отговор към обвиненията, отправени по-рано от Десислава Атанасова. „Гнилите плодове са трите хиляди дупки на Борисов, калинки, инсталирани в цялата структура на държавата, опитващи се  по всякакъв начин да спрат всяка реформа, която ние се опитаме да направим“, каза Митев. „Чухме, че не сме помагали на бизнеса и гражданите, а истината е, че сме дали милиарди, за да може инфлацията да не е толкова висока; през помощите за електрическа енергия за бизнеса, което се отразява на конкурентоспособността и крайните цени“, заяви народният представител. Думите му бяха посрещнати от дежурния бурен смях на опозицията, след което се премина към въпросите, предвидени в обичайния парламентарен контрол.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *