Аптеки ще дават задължителни нощни дежурства

В населени места без аптеки се облекчава разкриване на филиали

В областните градове, където има недостиг на аптеки с денонощен режим на работа, наличните аптеки ще бъдат задължени да осигуряват 24-часови дежурства по график. Това предвиждат подготвени от здравното министерство промени в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина.

Потребностите на населението от аптеки ще бъдат определени чрез Национална аптечна карта, която предстои да бъде изготвена.

Денонощните аптеки в България са едва 30-ина или под 1% от всички 3 600 действащи аптеки в страната. Денонощни аптеки изобщо липсват в региони като Видин, Враца, Разград, Смолян и Търговище. Около 50 000 души в 16 малки общини въобще няма откъде да си купят лекарства, тъй като там аптеки няма.

В същото време България е сред първите страни в ЕС по брой аптеки на глава от населението. У нас една аптека обслужва средно 1806 души при средно обслужвани в ЕС 4450 души в една аптека.

Идеята за нощни дежурства и облекчено разкриване на аптеки където липсват не е нова – МЗ беше подготвило такива поправки още през 2015 година, но приемането им беше отложено, а в последствие оставено в режим на изчакване.

Сега МЗ предлага нова порция мащабни промени в Закона за лекарствените продукти, сред които е и изготвянето на Национална аптечна карта, която да идентифицира каква е осигуреността на населението с аптеки и на тази основа да формира политики.

Въвеждането на задължителните денонощни графици за аптеките е само една от мерките за подобряване достъпа на хората до лекарства, особено в по-малките населени места.

Графиците с дежурствата ще бъдат тримесечни, ще се изготвят от Регионалните здравни инспекции. За неспазване на графиците се предлага глоба от 1000 до 3000 лв. за едноличните търговци и от 2000 до 6000 за юридическите лица.

Предвижда се в населените места с недостиг да бъде облекчена процедурата за разкриване на втора и следваща аптека, когато един търговец вече е получил лиценз.

Разкриването на втори и следващ адрес ще изисква по–малки инвестиции и по–малко разходи за аптеките.

Няма да се изисква на втория и следващ адрес да работят магистър–фармацевти на пълен работен ден, а ще се допуска работното време да бъде не по–малко от два дни седмично по 4 часа.

Това предложение цели да осигури достъп до лекарства основно в по-малките населени места, където няма изгода от поддържането на аптека с персонал на пълен работен ден.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *