Антикорупционен фонд пусна скандално ВИДЕО, в което изнудват Ивайла Бакалова за над 100 000 евро, за да пуснат мъжа й от ареста

Единият от записаните е адвокат Емил Писков, бивш служител на Главна дирекция за борба с организираната престъпност и на Държавната агенция за национална сигурност. Той живее в декларирано съжителство със съдия Маргарита Немска

 

Как се урежда решение на съда за пускане от затвора в домашен арест? Кои са „професионалистите” с влияние върху съдии от Специализирания съд? Колко струва това и за колко време се доставя „услугата”?

Антикорупционният фонд (АКФ) публикува днес първия епизод от новото си разследване „СПИСЪК ЗА БЪРЗ КОНТРОЛ: Историята на Веселин Денков (Весо Брадата) и специализираното правосъдие”, което включва разкази на свидетели и записи на тайни разговори с лица с контакти в съдебната система.

Веселин Денков е собственик на знакови софийски ресторанти, задържан през септември 2020 г. с обвинение за участие в организирана престъпна група за лихварство. Записите на серия от разговори между Ивайла Бакалова, която живее в съжителство с Веселин Денков, и не особено известни до този момент лица, разкриват кои са „помагачите” с влияние в съдебната система.

Няколко цитата от реални разговори, проведени през април 2021 година, дават представа за това как точно се говори за корупция и уреждане на решения в съда:

– Вие сте сигурни, че можете да го свършите? – Да. Детайли и подробности няма да ти кажем. …. – А вие си говорите лично с…? – Ние не познаваме никой. Говориме си с Господ. Отиваме в църквата, палим свещичка, молим се.  – Така, кой с кого говори това теб не те интересува, това си е наша работа. Ти искаш резултат.

….

– Значи, в замяна това, което ние ще свършиме, е да му измениме мярката, нали това се иска, това е задачата.   – Няма да е 20, няма да е 30, няма да е 40, повече ще са. Просто да знаеш че… – Сигурно ще е над 100. Разбираш ли ме? – 100 хиляди – какво – лева? – Евро.

Единият от записаните е адвокат Емил Писков, бивш служител на Главна дирекция за борба с организираната престъпност и на Държавната агенция за национална сигурност. Той живее в декларирано съжителство със съдия Маргарита Немска от Административен съд – София град, която е бивш заместник-градски прокурор на София.

Негов „колега” е Мартин Божанов, представящ се като консултант и познат като „Нотариуса”. Публикации го свързват със съмнителни имотни сделки, а една от тях веднага се набива на очи. Става дума за откраднато през 2004 година дело от Върховния касационен съд срещу Слави Крашевски, нотариус с отнемани права и десетки наказателни производства. Делото изчезва от адвокатската стая на съда по време на обедната почивка, заедно с оригинални документи по него. За кражбата е водено досъдебно производство срещу човек на име „Мартин Божанов” и негов роднина с име „Бойко Божанов”, но за изхода на делото няма данни.

„Аз съм неосъждан и без висящи производства. Дотук.” – това е единственият коментар на Божанов, потърсен за интервю.

„В изнесените във филма записи има материал за сериозно разследване на корупционни влияния и практики в съдебната система,“ коментира Андрей Янкулов, бивш прокурор и старши правен експерт към АКФ.

Автор на филма е разследващият журналист Николай Стайков. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *