Ангелкова се похвали с ръст на туристите, била готова за оставка

Николина Ангелкова, министър на туризма, в интервю за предаването „Лице в лице“ на БТВ

Водещ: Първият ми гост днес е Николина Ангелкова, министър на туризма. Здравейте.
Николина Ангелкова: Здравейте.
Водещ: Започвам с няколко актуални неща. На пръв поглед дребни, но те са част от това, което съсипва сякаш имиджа на туризма. Проверихте ли случая с онзи джип, който си влезе в пясъка, почти в морето си паркира?
Николина Ангелкова: Идвам буквално от Приморско при вас и всъщност абсолютно недопустимо е дори човек да си помисли, че може да влиза с джип на пясъка, а камо ли това, което видяхме. Абсурд, абсолютно недопустимо. И веднага сме наложили глоба на концесионера, около 6000 лева. За това, че е допуснал това да се случи. Защото всеки един концесионер и стопанин на плажа е длъжен да отговаря за всичко, което касае неговия договор, и да не допуска подобни действия. Със сигурност, за да бъдем още по-строги в това отношение, защото за мен това е изключително важно, веднага ще предложим и законодателни промени, които да са свързани с конкретни наказания, административни санкции, по-високи глоби не само за концесионера, но и за самия извършител. За да може да има превенция.
Водещ: Да, каква табелка, той казва няма табелка. Ама каква табелка очаква нормален човек да пише, че с кола не може? Кой човек отива на плажа с кола?
Николина Ангелкова: Абсолютно недопустимо е. Има водни коридори, специално на този плаж са три одобрените водни коридори. Джетовете трябва да стоят във водната база, съответно има колесари, които улесняват тяхното придвижване до водата. Абсолютно недопустимо е всеки на собствено основание да си взима джип и да се разхожда до водата. Абсурд.
Водещ: Разбрах. Значи, дотук глоба за концесионера 6000 лева и промяна в законодателството, която ще ни забрани да се разхождаме по пясъка с автомобили.
Николина Ангелкова: То е забранено и в момента, просто санкциите ще бъдат много по-строги, за да може да има един вид превенция. Защото очевидно се налага да се борим и срещу това и виждаме какво се случва по плажовете, което е недопустимо, говорейки за този конкретен случай. А ако концесионерът бъде в повторно нарушение, независимо дали за подобен случай или друг, със сигурност след края на сезона неговият договор ще бъде прекратен. Така че няма да допуснем такива грешки и такива нарушения и съответно ще бъдем безкомпромисни, когато говорим за правилното стопанисване на морските плажове.
Водещ: Друг конкретен случай. Кой поставя бариерите на плаж „Русалка“?
Николина Ангелкова: Ние това се питаме и затова сме сезирали прокуратурата, за да разберем дали правомерно са поставени тези бариери, ограждения, които препятстват достъпа до морския плаж. Съгласно Конституцията всеки има право на безплатен пешеходен достъп до морския плаж. Няколко пъти сме информирали с писма и кмета на Каварна, за да може да се осигури пешеходен достъп до морския плаж. Това е задължение на кмета на общината. Очакваме съответно и проверката на компетентните органи.
Водещ: А премахнати ли са тези бариери сега?
Николина Ангелкова: Ами ще отидем на проверка да проверим и на място. Но за нас е важно да не се загражда плажът и съответно да има достъп до него. Така че всеки, който е нарушил това право на свободно преминаване на гражданите до морския плаж, трябва да понесе своята отговорност.
Водещ: По принцип има ли обстоятелства, които разрешават заграждането, поставянето на бариери към определени плажове? Защото много хотелиери казват, все пак ти поддържаш там плажна ивица, плащаш, всякакви хора минават. Аз не казвам, че са прави, но някак трябва да има баланс.
Николина Ангелкова: Трябва да има безплатен пешеходен достъп и достъпът до плажа не трябва да се препятства. Когато говорим за достигане до морския плаж с автомобил, в зависимост от това имотът дали е частен, дали има обособен паркинг, тогава вече има други взаимоотношения. Но тук говорим за това, че се препятства достъпът изцяло до някои от плажовете в „Русалка“. До три от тях няма как да стигнеш до тях.
Водещ: А тази бариера пречи не на автомобилите, а пречи на хората да отидат на плаж?
Николина Ангелкова: В момента установяваме това заграждение защо е поставено, как е поставено, има ли правно основание, и съответно този, който го е направил, да понесе своята отговорност.
Водещ: И сега най-важният въпрос. Вие виждате в социалните мрежи какво се вихри, изобщо в медиите. Говори се за провал на туристическия сезон. Ужасни снимки на празни шезлонги, празни плажове. Кажете според вас наистина ли е провален този летен сезон?
Николина Ангелкова: Вижте, нека не отписваме сезона. Той сега започва, първо. И второ, тази негативна кампания изключително много вреди на имиджа на българския туризъм. Със сигурност има проблеми, ние не го отричаме, проблемите не са от вчера, не са от онзи ден. Те са от прехода, може би от много години. И със сигурност това, което обявихме, че стартираме дебат за цялостна стратегия за развитието на Черноморието. Има много добри примери и фактите през последните три години го доказват. За миналата година имаме рекорден ръст от 9,2 милиона чуждестранни туристи, 8,4 млрд. лева – 12 % от БВП на страната, води именно сектор туризъм. 326 хиляди от заетите са именно в този сектор. И с тази негативна кампания ние удряме цялостно и в дългосрочен план върху имиджа на страната като туристическа дестинация. Със сигурност този, който е нарушил закона, защото абсолютно не толерираме подобно поведение, ще понесе своята отговорност. И да, важно е, и затова стартираме този дебат с всички, които се интересуват от темата туризъм, за да можем да намерим заедно правилното решение за това как оттук нататък искаме ние Българското Черноморие да се развива. И ако са необходими промени, те да бъдат направени. Но цялата тази негативна кампания наистина удря много върху имиджа на туризма. И много ме е яд, защото много е направено и още много има какво да се направи. България има огромен потенциал като туристическа дестинация.
Водещ: Госпожо Ангелкова, аз наистина дълги години съм се въздържала да не съм част от тази негативна кампания, защото съм убедена, че когато ние непрекъснато рекламираме нашите съседки, колко е хубаво и прекрасно, ние удряме не просто хотелиерите и концесионерите, ние удряме всички нас. Защото това са пари за бюджета. Но има неща, които не можем да премълчим. И аз рядко се включвам, може би за първи път толкова яростно, защото наистина видях с очите си началото на юли, преди една седмица, наистина пустеещи места на най-хубавите места в „Слънчев бряг“. Така не си го спомням никога, през целия си живот, толкова празни пространства и цели сектори обезлюдени от хора. И затова няколко конкретни въпроса. Вие знаете, че тези цени на чадърите, въпреки че обещавахте, ако си спомняте, как по 5, по 2, по 6 лева ще плащаме. Чадърите и шезлонгите са скъпи. Кой определя това, не е по джоба на много хора.
Николина Ангелкова: Само да обясня отново за чадърите и шезлонгите. Първо, съгласно закона има задължителна 50 % свободна зона, която е безплатна, и 50 % заета зона, която е платена. А договорите, които Министерството на туризмът е сключило, откакто плажовете са 60 – 23 концесии, другото са наеми. Там изрично, както правилно споменахте, сме включили клауза, която казва, че 40 % от предложената цена за чадър и шезлонг има своята тежест при формулата за определяне на концесионера. И ако тази цена бъде нарушена по време на изпълнението на договора, това е основание за неговото прекратяване. Съгласно цените, които имаме на тези договори, а и на другите, средно по 36 стотинки, като започнем за „Нестинарка“, 1,20 лева за „Бургас север“, заплатена зона, около 2 лева е в „Кабакум“, около 3,20 в Поморие, ако не ме лъже паметта. Средно цената варира между 4-5-6-7 лева. 9 лева е в „Слънчев бряг“ – Северен и Централен, 10 на Южния плаж. Така че това, което виждаме като…
Водещ: Ама това е за чадър…
Николина Ангелкова: За един чадър и за един шезлонг.
Водещ: Десет лева в „Слънчев бряг“.
Николина Ангелкова: Това е цената, която е фиксирана по договор и тя не е променяна в последните 3-4 години.
Водещ: А сигурни ли сте, че толкова плащат хората? Защото аз не съм сигурна.
Николина Ангелкова: Това е за един чадър и един шезлонг. Ако има някакви нарушения, съответно има телефон за сигнали и нередности. Имаме имейл, на който всеки, който смята, че е нарушен законът и неговото право, ни сигнализира и ние веднага се отзоваваме на проверката.
Водещ: А тези случаи със 70 лева на „Каваците“, с други подобни случаи?
Николина Ангелкова: Има 2-3 % от платената зона, в която всеки един концесионер или наемател може да си обяви т.нар. Вип зона. Тя е част от платената зона, но задължително трябва да информира с табели потребителя каква е цената в този 2-3 % т.нар. Вип зона. За да може всеки един потребител, който отиде и иска да ползва плажа, да знае какви цени го очакват. Но нека не забравяме, че 50 % от зоните са безплатни, от целия плаж. И те са с абсолютно равностоен излаз на морето. Това го проверяваме всяко лято. И отново, ако има сигнали в една или друга посока, ние се отзоваваме веднага, нашите мобилни екипи са на цялото Черноморие. Така че реагираме всеки един сигнал, който ни е подаден.
Водещ: Колко е спадът на потока туристи сега в началото на лятото? Защото все пак…
Николина Ангелкова: Пак казвам…
Водещ: Искате да кажете – нямате информация?
Николина Ангелкова: Нямаме официалните данни, нека не отписваме сезона. Ние сме заявили още от началото на годината, ако помните, че ни очаква един много труден сезон, че имаме спад на ранните записвания.
Водещ: Помня. Защо го обявихте? Искам да кажа, на какво основание? Спад на ранните записвания?
Николина Ангелкова: Ние следим ситуацията и в туризма. Едно действие, което се случва днес, оказва своето влияние следващото лято, по-следващото лято. И със сигурност това, което нашите прогнози показват на този етап, говори за между 3 и 6% спад.
Водещ: А защо според вас се случва това?
Николина Ангелкова: Изключително силната конкуренция, която имаме от нашите преки конкуренти по отношение на летния туризъм, защото само там очакваме този спад – между 3 и 6% на годишна база, Турция, Тунис, Египет – те предлагат изключително агресивна политика по отношение на субсидирането на различни дейности по отношение на това да привличат повече туристи с организиран туризъм. В тази връзка, и ние още от началото на годината стартирахме обмислянето и създаването на специален механизъм, който да подпомогне организирания туризъм у нас. И предстои в рамките на идните дни съответно да го обявим, така че да можем да адресираме и предизвикателството за следващия летен сезон.
Водещ: Все си мисля, че спадът на туризма за българите специално не се дължи на Тунис, а се дължи на Гърция. И сега искам няколко въпроса, защото вие виждате от съобщенията на МВР колко стотици хиляди коли на седмица отиват там. Само конкретни въпроси. Кой определя цените на концесиите и на наемите на плажовете? Кой ги определя за нас, за България говоря?
Николина Ангелкова: Има специална формула, която казва, че 40% от тежестта, която предлага концесионерът, е концесионното възнаграждение – това, което се плаща на държавата, за да се ползва плажът, 40% тежест има предложената цена на чадъри и шезлонги, и 20% е инвестицията, която съответно бъдещият концесионер ще предложи.
Водещ: Кой определи тази формула? Вашето министерство или?
Николина Ангелкова: Тази формула я определи нашето министерство със специална методика, която беше подложена на обществено обсъждане, именно за да гарантираме предлагането на ниски цени на чадъри и шезлонги. И съответно на базата на тази формула се подготвят всички процедури за концесии.
Водещ: Прословутата Гърция, в която вие знаете много добре, че на плажа човек ползва чадъри и шезлонг безплатно срещу…
Николина Ангелкова: Не е така.
Водещ: Е, аз не съм платила никога в живота си една стотинка в Гърция.
Николина Ангелкова: Значи отивате на място, където това е възможно. Нека да не сравняваме ябълки с круши. Гърция колко километра плажна ивица има? Гърция има острови. България колко километра плажна ивица има? Нека да отидете на някой от плажовете в Атина и да видите там колко е за чадър и шезлонг – от 50 евро нагоре са цените. Значи, няма как да сравняваме ябълки с круши. В България също 50% от зоната е безплатна, 50% е платена.
Водещ: Да, но безплатната зона ти предлага само пясък, нито чадър, нито шезлонг. Искам да ви попитам и нещо друго. Ако хипотетично вие решите по друга формула да изчислявате или да взимате по-малко пари за концесии и това да се отрази на нас, потребителите, които искаме да си почиваме на Черноморието, така че срещу някаква напитка или срещу някакво по-минимално заплащане да можем да ползваме и шезлонг, и чадър. Това възможно ли е?
Николина Ангелкова: Вижте, това със сигурност е част от дебата, който ще стартираме. И със сигурност нито аз като министър, нито колегите, одобряваме тази изключително висока ценова политика и винаги сме призовавали към разумна политика. Също така пазарът определя търсенето и предлагането. Със сигурност този дебат по отношение на това дали намаляването на концесионните възнаграждения би се отразило на цените на продукта, то е част от големия дебат, който започваме за цялостното развитие на Черноморието и на летния ни туризъм, който е част от нашата стратегия за устойчиво развитие на туризма.
Водещ: Защото аз наистина смятам, че концесионерът, ако вие искате огромна сума да плати за този плаж, той трябва да си го върне. Това не е мой проблем, разбира се, но аз съм човек, който обича да гледа от двете страни. И ако вие му намалите цената срещу ангажимент той да поддържа плажа, да си развие ресторант, и бар, и прочие, и да речем да е символична – 1 лев цената на чадър и шезлонг, аз мисля, че от взаимен интерес ще бъде и за него, и за нас.
Николина Ангелкова: Това е част от дебата, със сигурност и за нас това е един много важен въпрос. Но, пак казвам, и в момента имаме такива цени. За първи път от много години на Бургас-Север цената е 1,20; 36 стотинки е на „Нестинарка“. Има такива цени, които са и в момента. 3,20 е на Поморие-Изток. Имаме 237 плажа, 144 са на концесия и наем, 60 на концесия и 84 под наем. Така че различни са цените, които варират. Пак казвам, средната цена е между 3 и 5 лева, като има и много ниски, може би на два плажа, единият от които е „Перла“, съответно има такива по-високи цени, които за мен не са разумни и съответно концесионерът сам трябва да определи какъв продукт иска да предлага и колко туристи иска да посещават плажа, който стопанисва.
Водещ: Тоест, ако на някой му вземат повече от това, което вие казвате, макар че човек как да се убеди в това нещо…
Николина Ангелкова: Има табели. Има табели, получава касови бележки. Съответно трябва да ни сигнализира, ако има разминаване…
Водещ: А навсякъде ли има табели?
Николина Ангелкова: Длъжни са да има табели.
Водещ: Длъжни са, но има ли? Аз, че съм разсеяна, разсеяна съм, но наистина не съм обърнала внимание.
Николина Ангелкова: Там, където няма табели, искам да ви кажа, че глобата за липса на табели е между 5 и 10 хиляди лева. Така че налагаме доста сериозни глоби. За миналата година 480 000 лева сме събрали от неустойки. Само на един плаж сме наложили глоба от 120 000.
Водещ: Виждате, че има много критики срещу вашето управление на туризма, знаете го, четете непрекъснато. Чувствате ли собствена вина все пак за този спад на интереса към туризма? Някакви свои грешки откривате ли при управлението на туризма?
Николина Ангелкова: Вижте, това, което е изключително важно, пак казвам, аз се връщам за последните три години – откакто има Министерство на туризма, ние имаме 31% ръст на чуждестранните туристи в България и имаме 34% ръст на приходите. За миналата година имаме и 27 милиона реализирани нощувки и сме на второ място по ръст на нощувките в местата за настаняване с над 10 легла в целия ЕС. И всичко това се дължи на общите усилия. Туризмът, за да се развива /…/ хоризонтална политика, е необходимо да има обединени усилия от всички – от правителството, от местната власт, най-вече от неправителствения сектор, частния сектор. Туризмът на сто процента е частен. И с обединени усилия ние можем да преодоляваме всякакви препятствия. И затова разчитаме на тази подкрепа, която има от сектора, на тези различни предложения, за да можем ние да намерим правилното сечение и формула, така че да продължим напред. Защото туризмът е ключов за българската икономика.
Водещ: Но лични грешки откривате ли в управлението на туризма?
Николина Ангелкова: Вижте, човек, който не работи, той не греши. Важно е обаче, ако има грешки, съответно те да се поправят и да продължаваме напред.
Водещ: Добре, а някога хрумвало ли ви е да подадете оставка след многото атаки, които има към вас?
Николина Ангелкова: Аз съм готова винаги, когато премиерът каже.
Водещ: Не, не, премиерът е отделно. Той като каже, никой няма мърдане там. Въпросът е някой път идвало ли ви е да си подадете оставката?
Николина Ангелкова: За мен е изключително важно, пак казвам, аз съм готова винаги да го направя, когато премиерът каже: има необходимост от това. За мен е важно, заедно с обединени усилия, затова съм на този пост, да развиваме сектор „Туризъм“.
Водещ: А Законът за шума според вас ще увеличи ли туристите или ще ги намали?
Николина Ангелкова: Това, което е важно по отношение на Закона за шума, и винаги сме го споделяли и ние като ресорно министерство, по отношение на националните курорти трябва да има специален режим. Националните курорти са имиджът на българския туризъм. И за мен като министър е важно, а имаме такива писма от целия бранш, да има продуктово зониране, това се очаква и от големите туроператори, които водят туристопотока към България – там, където има т.нар. зони за забавления, те да бъдат ясно обособени с решение на местната власт, на местния парламент, предложено от местния бизнес. Съответно там, където има зони за семеен туризъм, това също ясно да бъде обособено. Един цял курорт може да бъде обособен само за семеен туризъм например, както е Албена. Но смятам, че е изключително важно да имаме разнообразие и диференциране на туристическия продукт.
Водещ: А това ще се случи или може да се случи сега? Или това е част от вашата стратегия…
Николина Ангелкова: Това е част от Закона за туризма, който вече е завършил своето обществено обсъждане и предстои да бъде внесен в Министерски съвет. Защото смятаме, че е изключително важно да има обособени зони.
Водещ: И там да има изключение от този Закон за шума?
Николина Ангелкова: Не изключение от Закона за шума. Там да се определи часовият пояс.
Водещ: Е, той нали е определен от закона? Тоест някакво изключение искате да постигнете?
Николина Ангелкова: Да, изключение по отношение на часовия пояс. Всички други изисквания, които са свързани и касаят съответно шума по този закон и опазването на здравето на хората, съответно те на 200% трябва да се спазват. Изключението ще касае само и единствено часовия пояс, и то по решение на местната власт с местния бизнес. Това е нашето предложение.
Водещ: Сега, искам да ви помоля нещо, към финала на нашия разговор сме, ако искате аз ще ви препратя, защото още преди да дойда в студиото хората са ни залели с информация за цени на шезлонги и чадъри, включително за някои места, които вие тук споменахте, които изобщо не отговарят на истината. Мога ли да ви препратя тези сигнали, за да видите, че изобщо не става дума за това, което казвате вие. Не казвам, че вие лъжете, само казвам, че нещата изглеждат по друг начин според нашите зрители. Ще направите ли проверка на всички сигнали?
Николина Ангелкова: Разбира се, правим проверки на всички сигнали.
Водещ: Да. Ние ще прецизираме сигналите във Фейсбук, така че хората да са истински, реални, нефалшиви профили, за да ви ги дадем. Финален въпрос, има една дискусия към Паметника на Съветската армия, дали ако го превърнем в някаква туристическа атракция можем да привлечем туристи в София и към него? Защото сега какво да разказваме на хората?
Николина Ангелкова: Вижте, ние винаги обсъждаме съвместно с Министерството на културата за това как да използваме културно-историческите забележителности, изобщо артефакти, така че да привличаме към България и изключително много туристи, които да ни посещават с цел културен туризъм. Така че всеки един дебат, но той трябва да бъде изключително широк, свързан с това по какъв начин можем да увеличим туристопотока, използвайки културно-историческите забележителности, е важен.
Водещ: Благодаря ви.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *