Алeксандър Маринов: САЩ се напънали и родили мишка за поставения в ”черния списък”

Политологът проф. Александър Маринов коментира пред БНР, че поставеният в ”черния списък” на САЩ като корумпирано длъжностно лице съдия от спецсъда Андон Миталов поражда шеговита перифраза: ”Великите скалисти планини се напънаха и родиха мишка.”

По думите му се е очаквало да бъде посочено име на човек от нива, на които се вземат важните решения в държавата.  “Трябва да сме много наивни, ако смятаме, че американците ще избират своите “мишени” с оглед благото на българското общество. Те имат свои интереси и преследват свои цели”, настоя проф. Маринов.

Според политолога всичко, което американците правят в България, е в контекста на противоборството ѝ с Русия в региона. Той смята, че тезата, че корупцията се внася у нас от Русия, трябва да бъде доказана, защото тя е дискусионна.

“Надявам се, че ще стигне смелостта на българските компетентни органи, за да поискат повече доказателства за това в какво се изразява корупцията на този злодей Миталов. Дали е свързана само със случая с Николай Малинов, може да е имало и други случаи”, категорично заяви политологът.

Според него е важно да разберем и дали съдия Андон Миталов е кандидатствал за американска виза, за да му бъде забранено влизане в САЩ.

От своя страна Вени Марковски, който дълги години живее в САЩ, подчерта, че “много е показателно, че първото съобщено име е именно на съдия и то от Специализирания съд”.  Марковски уточни, че това е съдът, който беше създаден, за да се бори с корупцията по високите етажи на властта, а един от неговите представители е санкциониран от Вашингтон със забрана да влиза в САЩ.

“В България често не си даваме сметка за това какво означава върховенство на закона, но това е предвидимостта на това какво се случва в рамките на закона и още – няма хора, които да са над закона”, каза още Марковски и коментира, че у нас отношението към това е крайно скептично и българите не вярват, че това е възможно.

Пред БНР Марковски припомни, че България и САЩ са съюзници и трябва да приемаме всичко, което се случва, като проява на загрижен приятел, като опит да се помогне на България, а не като размахан пръст. ,Според него не трябва да очакваме САЩ да свършат работата на българските правораздавателни органи, включвайки името на съдия Миталов в забранителен списък.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *