АЕЦ „Белене“ ще струва 10 млрд. лева

Ако оборудването се купуваше сега, цената щеше да бъде двойна

 

Въпреки измененията на цените изграждането на АЕЦ „Белене“ ще струва около 10 млрд. лева, защото е купено основното оборудване за централата. Това каза в интервю за БТА председателят на „Булатом“ Богомил Манчев. По думите му, ако оборудването беше купено сега, атомната централа щеше да струва два пъти по-скъпо. Той отчете, че все пак в момента медта е по-скъпа. Във всяка централа, която произвежда електроенергия, около 25 процента са кабели и въртящи механизми и има много мед. Затова е възможно от тези 10 млрд. лева да се повиши още малко цената, но не и много. Относно стойността за изграждането на 7 и 8 блок на АЕЦ „Козлодуй“ не може да се говори нищо конкретно, защото процесът все още не е започнал. Площадката на 7 блок е съвсем нова за европейската общност. Там всичко трябва да се започне наново. Проектът за АЕЦ „Белене“ не може да се пригоди за 7 блок, смята Манчев. Не може да стане, защото това е друга площадка. Манчев изтъкна, че инфраструктурата там е съвсем различна от тази на „Белене“.

Според председателя на „Булатом“ е правилно веднага да започне да се строи АЕЦ „Белене“. Проектът трябва да се финансира чрез държавна гаранция – експортно ориентирана. Тя се дава на търговското дружество АЕЦ „Белене“, което от своя страна дава парите на съответния кредитор.

Очакванията са много рязко да се повиши цената на т. нар. базова енергия. Ако допреди четири месеца тя е била около 60 евро, сега е около 80-90 евро, посочи Манчев. Защитната цена за връщане на парите от АЕЦ „Белене“ при 10 млрд. лева бюджет за централата е билa 12 години. Затова се искаше 25-годишен кредит, 8 години гратисен период и централата да работи 35 години за държавата, след като бъде изплатена. Сега този период на възвръщаемост ще се съкрати под 10 години. „Това е уникална работа. Почти 50 години ще работи за печалба на държавата. Двата ядрени блока на АЕЦ „Белене“ за своя 60-годишен живот ще произведат 1 млрд. мегаватчаса електроенергия“, допълни Манчев.

Председателят на „Булатом“ смята, че проблемът с изграждането на АЕЦ „Белене“ е политически. Някои казват, че ще има много голямо влияние от Русия. Турбината обаче е собственост на „Дженерал електрик“, въпреки че е френска. Освен това „Франатом“ ще изгради електрониката в централата. Ще се подпише споразумение с „Уестингхаус“, че след петата година на търговска експлоатация американската компания ще се конкурира да доставя гориво. „Кое му е точно руското, че не разбирам“, попита Манчев. Той обясни, че бъдещият премиер трябва да обясни това в парламента, който няма да подкрепи само сегашното правителство, а депутатите ще подкрепят три-четири правителства напред.

По същия начин може и трябва да се изградят и 7 и 8 блок на АЕЦ „Козлодуй“. За този проект трябва новите мощности да се отделят в ново дружество, защото в противен случай е забранено. Дружеството трябва да бъде самостоятелно. Българският енергиен холдинг като фирма майка го подпомага, за да може да си намери кредит. Изисква се 30 процента да е собствен капитал. Ще трябва да се направят търгове за избор на технология. Манчев заяви, че БЕХ затова е създаден – за да няма пряка държавна помощ. Самият АЕЦ „Козлодуй“ не може да изгражда 7 и 8 блок. Причината е, че парите на АЕЦ „Козлодуй“ са на държавата. Ако тези пари се харчат директно за изграждането на двата блока, това е държавна помощ. АЕЦ „Козлодуй“ е 100 процента държавна компания и всичките пари, които се печелят, са дивидент на държавата. Държавата обаче може да даде гаранция. Същото се налага да се направи и за изграждането на АЕЦ „Белене“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *