Австрия планира глоба до 7200 евро за неваксинирани

Жителите на Австрия, които отказват да се ваксинират срещу ковид от февруари, когато имунизациите ще бъдат задължителни, ще бъдат глобени до 7200 евро, разкрива проект на австрийския закон за ваксинация срещу COVID-19, съобщава EURACTIV.

Заради четвъртата вълна на пандемията и за да се избегне колапс на здравната система на фона на рекордната заболяваемост, Австрия обяви от 22 ноември до 12 декември общонационален локдаун, който предизвика обществено недоволство. Властите освен това планират ваксинацията срещу COVID-19 да стане задължителна от февруари 2022 година.

Задължителната ваксинация ще важи за всички, които имат постоянно местожителство в Австрия. Според проекта за регламент, видян от австрийския вестник „Ди Пресе“, освободени от задължението за имунизация срещу ковид са само тези, които не могат да бъдат ваксинирани поради здравословни причини.

В проекта остава открит въпросът дали бустерните ваксинации също ще бъдат задължителни и дали оздравелите ще бъдат третирани еднакво с ваксинираните. Това вероятно ще се реши  допълнително  с министерски постановления.

Всички, които откажат да се съобразят, ще бъдат извикани в районната администрация. Ако игнорират призовката два пъти, ще бъдат глобени 3600 евро. Ако тяхното нарушаване на закона за ваксинация излага други лица на „сериозен риск“ или ако продължат да пренебрегват заповедта, те ще бъдат глобени до 7200 евро. Законопроектът ще бъде представен на 6 декември.

Предложението ще бъде допълнително обсъдено в сряда, когато министърът на здравеопазването Волфганг Мюкщайн и министърът по европейските въпроси Каролине Едщадлер ще се срещнат с експерти и опозицията, за да обсъдят пътя напред. Въпреки това, някои елементи от предложението остават неясни, особено ако някой продължава да отказва да се ваксинира дори след получаване на глобите. Според „Ди Пресе“ едно от обсъжданите решения е тези, които не могат да докажат, че са ваксинирани, да получават глоба на всеки шест месеца.

Поради бързото нарастване на инфекциите Австрия предприе драстични стъпки за справяне с четвъртата вълна на пандемията. Правителството въведе пълно блокиране на 22 ноември, заедно с съобщението, че ваксинациите ще станат задължителни, за да се предотврати излизането на здравната криза извън контрол.

Миналата седмица над  40 000 души протестираха  в няколко австрийски града срещу задължителната ваксинация срещу коронавируса и ограничителните мерки. Най-многобройна бе акцията в Грац, където се събраха около 30 000 души в една от най-големите демонстрации в града от 1945 година.

1 коментар

  1. Колкото повече, толкова повече!
    ~ Мечо „Schallenberg“ Пух

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *