Руски предприемач обяви себе си за собственик на цяло село в Красноярския край и го предложи за продажба. На потенциалните купувачи се предлагат ферма за гъски, склад, нефтобаза, животновъден комплекс и 45 къщи заедно с обитателите им, съобщи тв канал НТВ.

Обявата се появи в сайта на една от големите агенции за недвижими имоти. В нея продавачът пише: „Ще го дам в добри ръце, почти даром – за 20 милиона рубли. Уместно е да се проведе малък търг“.

Рекламният ефект надскочи всички очаквания, жителите на съседните села се развълнуваха и започнаха да звънят на посочения в обявата телефон.

Отсреща им отговаряли, че там живеят хора, но те са свободни, не са крепостни, да купуват и после да правят, каквото искат. В самото село Васильовка обаче са изключително разтревожени.

„Дали ще ни изселят оттук или няма, но ще дойдат и ще ни изметат под брега“, казва Василий Монгилев от селото.

Историята за това как Васильовка попадна в частни ръце, е мистериозна. Според НТВ, още по времето на Горбачов за възстановяването на умиращото село държавата е отделила голяма финансова помощ, строителен комбинат е бил подизпълнител на проекта за възкресяването му.

рез 90-те години строителният шеф получил земя за производство на селскостопанска продукция за безсрочно ползване, а после неочаквано за хората се оказал пълновластен собственик.

„Той не се свенеше да настоява, че ние сме длъжни да работим при него. Не се стърпях и го попитах – а ние ваши аргати ли сме?“, разказва местният Николай Земцев.

Представители на собственика на селото уверявали по телефона, че селото ще бъде продадено само на добри ръце, на този, който ще може да го възроди. Предприемачите обаче не казват какво им е пречило по-рано да възродят селото, обаче са убедени, че второ възраждане то няма да преживее.

Краварниците пустеят отдавна, техниката е разпродадена, изградената сушилня за зърно така и не заработила, пасищата са превърнати в гори. В районната администрация са стъписани. От 90-те години руският поземлен кодекс е основно променен. А строителният шеф сякаш не е забелязал, че според закона е невъзможно да му принадлежат горите, пътищата, електропреносната мрежа, още по-малко населено място.

А и бизнесменът не притежава задължителната пререгистрация, съдът е отказал да продължи арендата за земята. На практика той не може да продава абсолютно нищо.

Следственият комитет на Русия проверява информацията, публикувана в медиите, ръководителят му е възложил на регионалното следствено управление да проучи всичко и да докладва за ситуацията в централния апарат, съобщава в сайта си ведомството.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *