Агент „Детелин“ прибрал милионите за „Експо 2020“ в Дубай

Йоанис Гиофкос, известен още като Агент „Детелин“ на Държавна сигурност, е основният играч в консорциума, който взе милиони за българското представяне на „Експо 2020“ в Дубай. Обзавеждането на българския павилион е поверено на местна фирма срещу 1,8 милиона дирхама /около 900 000 лв./. Фирмата обаче се оказа тясно свързана с България. Плачевният резултат от дейността на консорциума контрастира със скъпия Мерцедес, придобит от Гиофкос, след като е изплатен първия транш от парите за изложението.

Българското присъствие на „Експо 2020“ беше поверено през 2019 г. на обединението ДЗЗД „България Експо 2020“, в което 50% държи фирмата „Проджект Мениджмънт Адвайзъри“ ЕООД, а останалите 50% са разпределени между АРКА-Л.Т. /25%/, Д.о.Ф /10%/, Сиела Норма /7,5%/ и Инфинити Травел /7,5%/. Консорциумът беше оглавен от бившия зам.-министър на икономиката Любомир Ганчев, съветник на бившия министър Емил Караниколов, който подписа договора за 5,6 милиона лева.

Собственик на „Проджект Мениджмънт Адвайзори“ се води Юлияна Шишкова, чиито бизнес връзки отвеждат към фирми контролирани от Йоанис Гиофкос – „Техремонт“ и „УниГио“. Самото обединение е регистирано на „жълтите павета“ в сградата на Шести септември 1, където се намират и други бизнеси свързани с Гиофкос като обединението „Ремотекс“. По информация на БРРД Шишкова живее на семейни начала с Гиофкос.

Гиофкос, който се представя предимно с гръцкото си гражданство, стана известен именно с тези фирми покрай разсипването на радневското предприятие „Ремотекс М“, ремонтиращо тежките машини на  „Марица изток“. „УниГио“ държи дяловете на „Ремотекс М“ и също така дължи 23 милиона лв. на ПИБ. През 2019 г. „УниГио“ беше спасено с кредит от „Българска банка за развитие“ за 3,6 милиона лв.

Гръцкият гражданин Йоаннис Гиофкос и българският Йоаннис Евангелос Гиофкос обаче са едно и също лице, родено през 1968 г. На 14.03.1989 г., Йоаннис Гиофкос е вербуван като агент „Детелин“ на Държавна сигурност от ст. лейт. Петко Гаврилов Сертов от Второ главно управление. Същият по-късно стана шеф на ДАНС.

Павилион като „лоби на соцхотел“ и Мерцедес на „жълтите павета“

Обединението „Експо 2020“ е трябвало да наеме местна фирма в Дубай, за да довърши и обзаведе павилиона на България, който е даден „на тухла“ от местните власти. Получават се три оферти, като е одобрена тази на фирмата Indesign Global Limited за 1,8 милиона дирхама. В тази фирма има българска връзка. Съпругата на собственика е Ралица Матеева, а с управлението се занимава нейния син Ален Яворов Матеев. Той е син на ген. Явор Матеев, командир на съвместното Командване на специалните операции в БА. Ралица Матеева и Ален Матеев се изявяват в България като представители на израелска фирма за киберсигурност, която продава шпионския софтуер „Пегас“.

Изпълнението на задачата е плачевно, както се убеди българската публика от многобройните медийни репортажи и снимки в социалните мрежи. Отвън българският павилион е тъжно банален, за разлика от раздвижената архитектура на съседите. Интериорът пък е определян като „лоби на изоставен соцхотел“, но според изпълнителя той „създава усещането за мащабна, витална и модерна архитектура“.

Организираните там събития предизвикаха предимно скандали – от нередовния внос в ОАЕ на копие от Панагюрското златно съкровище, до съпругата на наркобарона Таки като рекламно лице. Най-забележимата мебелировка в българския павилион се оказа хладилникът с млечната продукция на „Лакрима“, която се свързва с депутата Делян Пеевски.

Междувременно, след като държавата изплаща първия транш от парите за Експо 2020 г., Гиофкос се обзавежда с Мерцедес AMG 63, който често може да бъде видян на жълтите павета до офиса на „Експо 2020“ на ул. „Шести септември“. Познава се по многото двойки в номера.

Източници на БРРД от ОАЕ твърдят, че произходът на средствата за скъпото возило е свързан с комисионна, върната от Indesign Global Limited към Гиофкос, като парите са били преведени на сметка контролирана от Шишкова. Последното е напълно проверимо ако службите ни поискат да разследват скандала.

От Indesign Global Limited не отговориха на запитванията ни за коментар. БРРД откри Ален Матеев на дубайския му номер в приложението WhatsApp, но той не отговори на обажданията и текстовите съобщения с молба за интервю. Опитите ни да се свържем със самия Гиофкос на два мобилни телефона също не се увенчаха с успех.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *